Debatt:
Boligmangel i Longyearbyen
– Boligpolitikk har blitt en sentral del av svalbardpolitikken, og denne politikken er det nok ikke Store Norske som beslutter. Det skriver Rune Midtgaard administrerende direktør i Store Norske i dette innlegget.
Foto: Store Norske
Det vises til leserinnlegg fra Ingrid Ballari Nilssen i Svalbardposten 9. desember, der hun bl.a. gir Store Norske ros for «imponerende semantisk gymnastikk», med henvisning til leserinnlegg fra eiendomssjef Peter Broch i Svalbardposten 17. november.
Jeg har forståelse for at det er frustrasjon knyttet til boligsituasjonen i Longyearbyen, men er samtidig opptatt av at politikk blir utformet på grunnlag av fakta, og at rollene i politiske beslutningsprosesser er godt forstått.
Peter Brochs leserinnlegg var et direkte tilsvar til Celine Anderssens påstand i Svalbardposten 13. november, om at «Vi ser at staten alltid får tildelt boliger først, selv om Store Norske skulle gi et tilbud til det private næringslivet. Boligandelen for oss, som driver i det private næringslivet, er liten og blir så mye mindre etter hvert som behovet til de statlige aktørene blir enda større».
Det er et faktum, ikke semantikk, at 6 av 10 boliger leies ut til det private næringslivet, hvorav 50% er tildelt reiselivsnæringen. Dette er et faktum selv når man plasserer Store Norske, som driver næringsvirksomhet i konkurranse med andre, i gruppen offentlig sektor. Dette gikk vi ut med, fordi vi ønsker å bidra til at politikk baseres på fakta. 6 av 10 er for oss ingen liten andel.
Det er ingen tvil om at boligsituasjonen i Longyearbyen er anstrengt og at dette skaper utfordringer, skrev Peter Broch i sitt leserinnlegg 17. november. Balari Nilssen synes i sin ros til Store Norske å ha oversett dette, når hun tillegger Store Norske en mening om at det er nok boliger i Longyearbyen.
Hun legger videre til grunn at «denne holdningen støttes fullt ut av deres eiere – statlige myndigheter i Oslo.» Boligpolitikk har blitt en sentral del av svalbardpolitikken, og denne politikken er det nok ikke Store Norske som beslutter. Svalbardpolitikken er fastsatt gjennom en demokratisk prosess, som bl.a. har inkludert høringer i Kulturhuset og på Stortinget, og som kuliminerte i Stortingets behandling av Svalbardmeldingen 19. november. I innstillingen fra utenriks- og forsvarskomiteen står det: «Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, viser til at boligmassen ikke skal utvides ut over nivået før skredene i 2015 og 2017.»
Vi i Store Norske stiller oss selvsagt bak Stortingets beslutning. Det er det som er vår rolle. Store Norske jobber nå med å heve bostandard og energieffektivitet innenfor de politiske rammene som er fastsatt, der oppgradering av 110 leiligheter på Blåmyra er første trinn.