Kommentar til Svalbardpostens leder om LLs forvaltning av boliger

Konstituert administrasjonssjef Anne Jahre.
Publisert Sist oppdatert

I Svalbardpostens siste leder «Har forsømt boligansvaret lenge nok», tar avisens redaktør opp Longyearbyen lokalstyres forvaltning av sine egne boliger.

Longyearbyen lokalstyre (LL) er alltid åpen for diskusjoner og meningsutvekslinger som kan lede til løsninger til beste for felleskapet. I Svalbardpostens leder blir det framsatt noen påstander som jeg har behov for å kommentere.

Det er riktig at LL har et stort etterslep for vedlikehold av boligene våre. Men når redaktøren skriver at vedlikehold og oppgradering stoppet helt opp i 2019, er det ikke riktig.

Faktum er at siden 2019 har LL brukt over 18 millioner kroner på drift og vedlikehold av og 3 millioner kroner på investeringer til våre boliger. Da har vi ikke inkludert bruk av interne ressurser. Dette dekker langt fra behovet, men det pågår altså løpende vedlikehold. Longyearbyen lokalstyre har hatt noen ubeboelige boliger, men ingen per nå på grunn av manglende vedlikehold. LLs ubeboelige boliger i dag er på grunn av brann.

I lederen skriver redaktøren: «Det er også viktig at dei som styrer i Longyearbyen kjenner på kroppen kva det kostar å bu her. Kvar skoen trykker.» Vi opplever stadig å bli møtt med liknende påstander om lukrative arbeidsvilkår og oversubsidierte boliger for våre ansatte. 

Tilbakemeldingene fra våre ansatte er at det oppleves som urettferdig fordi dette faktisk ikke stemmer og skaper et feilaktig inntrykk overfor byens befolkning. De fleste ansatte hos oss jobber i barnehage, skole, brann og redning, renovasjon og så videre. De færreste i LL sitter i lederstillinger. Jeg tror ikke at en lærer, for eksempel, kjenner seg igjen i redaktørens formulering «dei som styrer i Longyearbyen».

Husleien for ansatte baserer seg på kostnader til drift og vedlikehold av eksisterende boliger. Slik vi ser det, er det urimelig at LLs ansatte gjennom økt husleie skal være med å finansiere økte kostnader som følge av klimaskader på bygninger og infrastruktur, skred og brann. Dette er områder som har måttet prioriteres innenfor LLs økonomi og som gjelder hele Longyearbyen. Det har blant annet gått ut over vedlikehold av våre boliger.

Til orientering har ikke ansatte i LL gratis, men en subsidiert husleie og betaler også for strøm, fjernvarme, vann, avløp og renovasjon.

For LL er bolig et viktig virkemiddel i rekrutteringssammenheng og for at våre ansatte ønsker å bli boende. På dette området er også Meld. St. 26 (2023 –2024) - svalbardmeldingen tydelig:

«Med et begrenset boligtilbud, er det et vesentlig hensyn å imøtekomme boligbehovet til de viktigste samfunnsaktørene i Longyearbyen, innenfor både offentlig og privat sektor. Det innebærer at det er og skal være en tildeling der viktige samfunnsoppgaver prioriteres høyere enn andre. Offentlig eide boliger for øvrig kan leies ut til private arbeidsgivere som bidrar til måloppnåelse i svalbardpolitikken.»

Longyearbyen lokalstyre er utvilsomt en slik aktør.

 

Powered by Labrador CMS