Saksøker Sysselmannen

Advokat Christian Lundin ber også Sysselmannen erkjenne erstatningsansvar etter skredulykken i desember i fjor.

Advokat Christian Lundin bistår Kim Rune Røkenes og Pia Sivertsen som mistet datteren Nikoline (2) i skredet i desember i fjor.
Publisert

Advokaten bistår Kim Rune Røkenes og Pia Sivertsen som mistet datteren Nikoline (2) i skredet som gikk fra Sukkertoppen i desember i fjor.

Advokaten fra Ness Lundin DA sendte i sommer erstatningskrav til boligeier Longyearbyen lokalstyre og grunneier Store Norske.

Nå har også Sysselmannen fått et brev der advokaten ber dem erkjenne erstatningsansvar for skader og tap familien ble påført ved skredulykken.

– Hva er årsaken til at dere sender erstatningskravet til Sysselmannen først nå?

– Det fordi vi har sett nærmere på dette og gått gjennom det som er av opplysninger. Vi mener derfor at også Sysselmannen har handlet grovt uaktsomt, svarer Lundin.

Grunnlaget for erstatningskravet er at advokaten mener Sysselmannen opptrådte grovt uaktsomt ved ikke å evakuere familien.

«Tvert imot oppfordret Sysselmannen Longyearbyens befolkning til å holde seg innendørs under uværet 19. desember 2015. Avgjørelsen førte til betydelig skade på legeme og tap av liv», skriver Lundin.

Han viser til at Longyearbyen lokalstyre hadde ansvar for å kartlegge behov for evakuering og å ha en plan for å gjennomføre den. Sysselmannen var ansvarlig for å føre tilsyn med lokalstyrets oppfyllelse av pliktene, etter Forskrift om sivilbeskyttelseslovens anvendelse på Svalbard.

Videre skriver Lundin at Sysselmannen hadde kunnskap om at værsituasjonen den aktuelle dagen medførte økt risiko for snøskred av en slik art at evakuering burde vært iverksatt.

«Det var risiko for alvorlig skade på person og tap av liv, og Sysselmannen hadde en klar oppfordring til å reagere.»,

Advokaten vil komme tilbake til erstatningskravets størrelse på et senere tidspunkt.

Sysselmannen vil ikke uttale seg om saken.
– Det eneste jeg kan kommentere nå, er at kravet er kommet og at saken blir behandlet, sier kommunikasjonsrådgiver, Terje Carlsen.

Lundin sendte erstatningskrav til Longyearbyen lokalstyre og Store Norske i sommer.

Hverken Longyearbyen lokalstyre eller Store Norske har så langt erkjent erstatningsansvar.

Powered by Labrador CMS