Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever erstatning

To personer omkom da snømassene fra Sukkertoppen traff spisshusene i Vei 230. FOTO: Christopher Engås

Krever erstatning

Bistandsadvokat Christian Lundin mener Store Norske og Longyearbyen lokalstyre var grovt uaktsomme i forkant av skredet i desember i fjor.

Tekst:

Publisert:

Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin DA bistår Kim Rune Røkenes og Pia Sivertsen som mistet datteren Nikoline (2) i skredet. Den eldste datteren (4) ble også tatt av snømassene, men overlevde.

Nå ber advokat Christian Lundin om at Longyearbyen lokalstyre (LL) som boligeier og Store Norske som grunneier erkjenner erstatningsansvar for skadene og tapet familien ble påført ved skredulykken.

Ikke tallfestet
Erstatningskravet er ikke tallfestet.

– Grunnen er at det først må slås fast hvem som er erstatningsansvarlig. Det kan enten skje ved at de det er rettet krav mot erkjenner ansvaret, eller så må saken gå via retten. Det er systemet, sier Lundin.

I brevet til LL viser han til at flere skredrapporter, den første fra 1992, konkluderer med at det er skredfarlig i boligområdet. Ifølge rapportene er det en klar fare for at skredene vil nå bebyggelsen, og det anbefales tiltak for å sikre boligene i Vei 230.

«At grunneier og boligeier, til tross for fare for alvorlig snøskred, unnlater å besørge sikring er klart klanderverdig og i strid med de krav til forsvarlig handlemåte som må stilles til grunneier og boligeier i et dokumentert skredutsatt område. Et skjerpende moment tilkommer ved at familien Røkenes/Sivertsen ikke ble gjort oppmerksom på snøskredfaren», står det i brevet.

På bakgrunn av dette mener Lundin at LL og Store Norske har vært grovt uaktsomme noe som har forårsaket død og skade på flere personer.

Avventer
LL svarer i et brev til Lundin at de vil gå grundig gjennom kravet og komme tilbake med svar: «I denne sammenheng finner vi det naturlig å opplyse om at det forventes offentliggjort i høst to rapporter fra henholdsvis DSB og NVE, som kan ha relevans for saken.»

– Vi behandler det helt normalt. De skal få et fyldigere svar når vi har gjort noen juridiske vurderinger, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske bekrefter at også de har fått brev med erstatningskrav.

«Vi vil vurdere dette grundig og avventer i første rekke evalueringen fra DSB som skal komme i september,» skriver Thesen i en epost til Svalbardposten.

Straffeklagen sendes videre
I juli ble det klart at Sivertsen og Røkenes klager på Statsadvo­katene i Troms og Finnmark sin avgjørelse om at ingen gjorde noe straffbart i forkant av skredet.

– Til tross for klare advarsler og rapporter om betydelig rasfare har man tillatt å bygge boliger og å leie ut boliger i dette området. Spørsmålet er om det foreligger grov uforstand i tjenesten, sa advokat Lundin da.

I en epost til Svalbardposten skriver han nå at:

«Avgjørelsen om henleggelse av straffesaken er påklaget til Riksadvokaten fordi både Store Norske og Lokalstyre var kjent med rasfaren uten å foreta seg noe mht sikring av området eller informasjon til de som bodde i området.  Jeg har blitt kontaktet av en person som ble tatt av ras i det samme området i 2010. Hun var ansatt i Store Norske da ulykken skjedde og raset var et tema i bedriften. Allikevel ble det ikke iverksatt noen tiltak, og dette førte til at den tragiske ulykken kunne skje.»

Statsadvokat Torstein Hevnskjel som behandlet saken, forteller at klagen ennå ikke er sendt over til Riksadvokaten.

– Jeg antar den blir sendt i løpet av neste uke, sier han.

Behandlingstiden der er vanligvis 30 dager, men det avhenger av hvor komplisert saken er.

Se bildet større

Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin DA. FOTO: Advokatfirmaet Ness Lundin DA

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!