Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever erstatning

To personer omkom da snømassene fra Sukkertoppen traff spisshusene i Vei 230. FOTO: Christopher Engås

Krever erstatning

Bistandsadvokat Christian Lundin mener Store Norske og Longyearbyen lokalstyre var grovt uaktsomme i forkant av skredet i desember i fjor.

Tekst:

Publisert:

Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin DA bistår Kim Rune Røkenes og Pia Sivertsen som mistet datteren Nikoline (2) i skredet. Den eldste datteren (4) ble også tatt av snømassene, men overlevde.

Nå ber advokat Christian Lundin om at Longyearbyen lokalstyre (LL) som boligeier og Store Norske som grunneier erkjenner erstatningsansvar for skadene og tapet familien ble påført ved skredulykken.

Ikke tallfestet
Erstatningskravet er ikke tallfestet.

– Grunnen er at det først må slås fast hvem som er erstatningsansvarlig. Det kan enten skje ved at de det er rettet krav mot erkjenner ansvaret, eller så må saken gå via retten. Det er systemet, sier Lundin.

I brevet til LL viser han til at flere skredrapporter, den første fra 1992, konkluderer med at det er skredfarlig i boligområdet. Ifølge rapportene er det en klar fare for at skredene vil nå bebyggelsen, og det anbefales tiltak for å sikre boligene i Vei 230.

«At grunneier og boligeier, til tross for fare for alvorlig snøskred, unnlater å besørge sikring er klart klanderverdig og i strid med de krav til forsvarlig handlemåte som må stilles til grunneier og boligeier i et dokumentert skredutsatt område. Et skjerpende moment tilkommer ved at familien Røkenes/Sivertsen ikke ble gjort oppmerksom på snøskredfaren», står det i brevet.

På bakgrunn av dette mener Lundin at LL og Store Norske har vært grovt uaktsomme noe som har forårsaket død og skade på flere personer.

Avventer
LL svarer i et brev til Lundin at de vil gå grundig gjennom kravet og komme tilbake med svar: «I denne sammenheng finner vi det naturlig å opplyse om at det forventes offentliggjort i høst to rapporter fra henholdsvis DSB og NVE, som kan ha relevans for saken.»

– Vi behandler det helt normalt. De skal få et fyldigere svar når vi har gjort noen juridiske vurderinger, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske bekrefter at også de har fått brev med erstatningskrav.

«Vi vil vurdere dette grundig og avventer i første rekke evalueringen fra DSB som skal komme i september,» skriver Thesen i en epost til Svalbardposten.

Straffeklagen sendes videre
I juli ble det klart at Sivertsen og Røkenes klager på Statsadvo­katene i Troms og Finnmark sin avgjørelse om at ingen gjorde noe straffbart i forkant av skredet.

– Til tross for klare advarsler og rapporter om betydelig rasfare har man tillatt å bygge boliger og å leie ut boliger i dette området. Spørsmålet er om det foreligger grov uforstand i tjenesten, sa advokat Lundin da.

I en epost til Svalbardposten skriver han nå at:

«Avgjørelsen om henleggelse av straffesaken er påklaget til Riksadvokaten fordi både Store Norske og Lokalstyre var kjent med rasfaren uten å foreta seg noe mht sikring av området eller informasjon til de som bodde i området.  Jeg har blitt kontaktet av en person som ble tatt av ras i det samme området i 2010. Hun var ansatt i Store Norske da ulykken skjedde og raset var et tema i bedriften. Allikevel ble det ikke iverksatt noen tiltak, og dette førte til at den tragiske ulykken kunne skje.»

Statsadvokat Torstein Hevnskjel som behandlet saken, forteller at klagen ennå ikke er sendt over til Riksadvokaten.

– Jeg antar den blir sendt i løpet av neste uke, sier han.

Behandlingstiden der er vanligvis 30 dager, men det avhenger av hvor komplisert saken er.

Se bildet større

Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin DA. FOTO: Advokatfirmaet Ness Lundin DA

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!