Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dialog – ingen erstatning

Lokalstyreleder Arild Olsen befarer skredområdet hvor to personer mistet livet i desember i fjor. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Lokalstyreleder Arild Olsen forteller at Longyearbyen lokalstyres jurister er i dialog med familiens advokat Christian Lundin.

– Vi jobber etter den linjen at familien skal få en rettferdig og god behandling. Vi ønsker å unngå at denne saken havner i rettsapparatet. I ytterste konsekvens havner den der og man vil få en domfellelse, sier Olsen.

Han opplever at det er en god dialog mellom partene.

– Betyr det at dere erkjenner erstatningsplikt og har tilbudt et erstatningsbeløp?

– Nå snakker vi juss. Det har jeg på nåværende tidspunkt ikke forutsetninger for å kommentere. Men som sagt, vi ønsker ikke at saken finner veien til noen rettssal. Mitt hovedfokus som lokalstyreleder er å sørge for at familien får en rettferdig og god behandling. Så får jurister bidra med juridiske vurderinger, svarer Olsen.

– Er det bare juss som teller i denne saken?

– Nei, det er det ikke. Men når vi får et krav fra en advokat, så må saken også håndteres deretter.

– Intetsigende svar
Det var i slutten av juli at familiens advokat Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin DA sendte brev til huseier Longyearbyen lokalstyre og grunneier Store Norske. Der ber han dem erkjenne ansvar for skaden og tapet som snøskredet voldte familien. Erstatningssummen ville han komme tilbake til.

Lundin bekrefter at det har kommet brev fra Longyearbyen lokalstyres (LL) advokat.

– Brevet er intetsigende og sier bare at LL ønsker å se på mulighetene for en løsning. De erkjenner ikke noe konkret erstatningsansvar, og det innebærer en betydelig usikkerhet for de etterlatte, sier han.

Lørdag fortalte Nikolines foreldre Kim Rune Røkenes og Pia Sivertsen sin historie til NRK. De mener noen må ta ansvar for at datteren mistet livet. Foreldrene fikk ikke vite at området de bodde i var skredfarlig, selv om dette var beskrevet i tidligere rapporter. Det var heller ikke satt i gang skredsikringstiltak eller evakueringsrutiner.

– Etter oppslaget fikk jeg mange henvendelser om saken. Blant annet har det fremkommet tydelig at LL ikke foretok seg noe til tross for klare advarsler fra skredkyndige. De henvendelsene jeg har fått kommer jeg til å forfølge, sier Lundin.

– Boligeiers ansvar
Store Norske erkjenner ikke erstatningsplikt.

– Vi har fått saken grundig vurdert av advokat, og oppfatningen er at Store Norske i denne saken ikke har en juridisk erstatningsplikt. Vi vil imidlertid gjerne bidra i en dialog og håper det er mulig å komme fram til en minnelig løsning, sier administrerende direktør Wenche Ravlo. Hun legger til at det i utgangspunktet er boligeier som har ansvar for at husene er beboelige.

– Dere er selv boligeier og har ansatte som ble sterkt rammet av skredet. Vil de få noen form for erstatning?

– Vi har ett søksmål på bordet, og det er det vi forholder oss til. Straffesaken er henlagt fordi det ikke er funnet at det er gjort noe strafferettslig galt. Jeg kan ikke kommentere andre ting utenom det, svarer Ravlo.

Store Norske-direktøren viser også til at selskapet sammen med LL i årene før skredet jobbet for å løfte skredproblematikken opp på et høyere nivå, for å få tilgang til finansiering og for å få løst sikringsbehovet i praksis. Etter råd fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ble sikring av Vannledningsdalen prioritert. Store Norske bidro økonomisk i dette arbeidet.

Straffesaken Ravlo viser til, ble klaget inn av de etterlatte. Den ligger nå på riksadvokatens bord.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!