Kan få et nytt hjem

Interessent utenfor Svalbard vil ha postkassen.

Mandag sto julenissepostkassen fremdeles i Longyearbyen.
Publisert
Eier Po Lin Lee under byggingen av postkassen.

Lørdag var fristen Po Lin Lee fikk til å fjerne postkassen, eller presentere en konkret plan for fjerning. Mandag står den fremdeles i Sjøområdet.

– Det er noen som er interessert i postkassen, og Lee har fått én uke på å levere dokumentasjon på at noen ønsker å overta den, og hvordan den skal fraktes til fastlandet, sier byggesaksbehandler Sofie Grøntvedt Railo i Longyearbyen lokalstyre (LL).

Byggesaksjurist Sofie Grøntvedt Railo i Longyearbyen lokalstyre.

Midlertidig tilatelse
Po Lin Lee satte opp postkassen like før jul i 2013. Formålet var ifølge henne selv å «spre glede og håp til Longyearbyens befolkning». Hun fikk da tillatelse til å ha den stående i to år.

I november 2015 søkte hun LL om å få ha postkassen stående. Søknaden ble aldri komplett siden Lee aldri sendte ut nabovarsel.

Best for miljøet
LL ga så Lee frist til 30. september 2016 til å fjerne postkassen. Siden har Lee fått dagbøter og flere frister for å flytte eller fjerne det røde, høyreiste byggverket. Ingen er overholdt.

– Vi må følge loven. Når noen ikke fjerner bygget frivillig, kan vi bruke tvangsmidler. Det har vi gjort i form av dagbøter. Når ikke en gang det hjelper, må vi gi forelegg. Derfor forlenget vi fristen sist, slik at Sysselmannen skulle få forkynt forelegget, sier Railo.

Nå er alt det formelle på plass, og LL kunne ha fjernet postkassen for Lees regning.

– Vi mener det er bedre for miljøet at postkassen blir gjenbrukt enn at den blir revet. Nå har hun en uke på å dokumentere at postkassen blir sendt ned, og så kan vi forlenge fristen til båten går. Så lenge det ikke gjelder liv og helse, kan vi gi litt tid, sier Railo.

Ubetalte dagbøter
Lee hadde 1. juli opparbeidet seg dagbøter på 120.000 kroner. Til nå har ikke Lee betalt noe.

– Da blir det vanlig runde innkreving, sier Railo

– Er det mer utfordrende når det gjelder utenlandske statsborgere?

– Det spørs om det er noe å ta tak i her, og om det er mulig å oppnå kontakt. Det er egne byråer som tar slikt, og de er nok relativt vant til dette, sier Railo.

Julenissepostkassen ble offisielt åpnet før jul i 2013.

– Det beste for turistindustrien
Po Lin Lee ønsker ikke å kommentere den videre skjebnen til postkassen, og heller ikke dagbøtene.

– Det er en sårbar tid, og vanskeig for meg å svare nå. Jeg har ikke hele bildet ennå, sier hun.

Lee har tidligere lansert planer om å bygge hotell på Elvesletta.

– Det gjelder det samme der. Jeg kan ikke svare ennå. Det eneste jeg kan si er at jeg mener det beste for turistindustrien i Longyearbyen vil være om jeg får bygge hotellet og ha postkassen her, sier hun.

Powered by Labrador CMS