Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reiser gigantisk  julepostkasse i Longyearbyen

Fredag formiddag var arbeidet med å sette opp julepostkassa godt i gang. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Reiser gigantisk julepostkasse i Longyearbyen

Po Lin Lee fra Hongkong vil gjøre julenissen norsk.

Tekst:

Publisert:

I en av rubbhallene til LNS jobbes det for tiden på høygir med et underlig juleprosjekt. En stor, rødmalt trekasse står midt i rommet, omgitt av like rødmalte trefigurer i ulike størrelser. En av platene har en hvit dusk i enden.

En asiastisk dame med en stor dunkåpe svinser rundt og smiler bredt.

– Vi lager verdens største julepostkasse, og vil med det slå fast at julenissen er norsk, sier Po Lin Lee fra Hongkong.

På turist-stien
Hun har satt seg et ambisiøst mål. Postkassa skal bli 9,3 meter høy og romme mer enn noen annen postkasse i verden. Forsiden skal dekoreres med ulike flagg og navnet «Julenissen» på ulike språk, og toppen av postkassa skal likne en nisselue.

Postkassa skal plasseres ved Blikkhuset i Sjøområdet, som var de tidligere lokalene til Sølvsten Galleri og Ramme. Der vil den ligge midt i synsfeltet til cruiseturister som kommer fra Bykaia.

– Hvorfor en gigantisk julepostkasse i Longyearbyen?

– Jeg vil spre kjærlighet fra verdens nordligste by til hele verden. Julenissen er en som gir alle håp. Mange vet nok innerst inne at han ikke finnes, men de har likevel et håp om det. Sammen utgjør disse et stort håp, på samme måte som mange små snøkorn kan bli en snømann, sier Lee.

Japan hadde rekorden
Den store julepostkassa har vært en drøm for Lee i flere år. Da hun møtte opp på kontorene til LNS Spitsbergen med spørsmålet «kan dere bygge verdens største postkasse for meg?», ble ikke daglig leder Frank Jakobsen akkurat overrasket.

– Jeg kjenner henne litt fra før, og hun er typen til å finne på sånne ting. Det var et kjempeartig oppdrag å få, ler han.

LNS Spitsbergen-sjefen satte dermed i gang å gjøre research. Han fant ut at når det gjelder julepostkasser, har en stor utgave i Grønlands hovedstad Nuuk lenge vært en turistattraksjon. Han fant også ut at Færøyene har en blå postkasse som er 7,1 meter høy.
Men den nåværende rekordholderen er en postkasse i byen Ube i Yamaguchi-området i Japan, som ble bygd av ingeniørstudenter ved det lokale universitetet. Den er nesten 7,2 meter høy, rommer litt over 68 kubikkmeter og ble åpnet 27. desember 2012.

Nå, ett år etterpå, er rekorden i ferd med å ryke.

– Dette blir en attraksjon i Longyearbyen, og er det noe vi trenger, så er det det, sier Jakobsen.

Etter det han har funnet ut, blir det den høyeste og romsligste postkassa i hele verden.

Flira godt
Kenneth Erlandsen og Thomas Sakariassen fra LNS har neppe problemer med å komme i julestemning i år, der de står med rød malerulle i hånda og jobber hardt for å rekke å få postkassa ferdig til jul.

– Hva sa dere når sjefen kom og sa at dere skulle bygge verdens største postkasse?

– Nei, vi lo litt og trodde det var kødd, sier Erlandsen.

Men det var det ikke, og gutta gikk samvittighetsfullt til arbeidet.

– Den er bygd i samme kvalitet som et hus, og er mulig å isolere. Det er fordi det er viktig at den er hundre prosent tett når det skal være brev i den, sier Sakariassen.

Veldedig drift
Postkassen skal driftes av det veldedige organisasjonen Polar Seed, som Lee startet i 2009. Dette er det første prosjektet til organisasjonen. Forretningsmodellen er å tilby postkort fra julenissen via internett. Lee ser for seg å samarbeide med lokale kunstnere om motiver til postkortene.

– Hva skal du gjøre med brevene som kommer inn?

– Vi skal lese dem, og noen vil vi oppfylle. Da må vi spørre foreldrene om dette har vært snille barn, og hvis det er kommet inn nok penger gjennom salg av postkort og andre ting, vil vi oppfylle ønsket neste år.

Hundretusenvis av kroner
Etter hva Svalbardposten kjenner til, kommer prislappen på postkassa inkludert peling og fundamentering til å bli på flere hundretusen kroner, kanskje også opp mot en halv million.

– Hvor har du fått pengene fra?

– Jeg har betalt dette av min egen lomme. Jeg har spart til dette, sier hun.

Po Lin Lee kom til Longyearbyen fra Hong Kong i 2011. Hun forteller at hun driver tre selskaper i hjemlandet innen eiendom, finans og turisme. I Norge har hun startet selskapet Svalbard International AS og er varamedlem i Arctica Expeditions AS.

– I think it is «koselig» here. Vi har alt vi trenger av varer og kultur. Men jeg må snart se til å lære meg norsk, sier hun.

Svalbardposten kjenner til at Lee har flere planer som kan bli synlige i Longyearbyen, men foreløpig holder hun kortene tett til brystet.

Det blir åpning av postkassa søndag klokken 14.00. Lee oppfordrer alle barn til å komme og poste julegaveønskene sine. Hun stiller med skrivesaker og kake.

Nøkkelord

Se bildet større

Po Lin Lee bygger verdens største postkasse. Den skal stå i Sjøområdet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke/LPO arkitekter

Se bildet større

Menneskene på bildet gir en pekepinn på hvor stor postkassa skal bli. FOTO: LPO arkitekter

Se bildet større

Thomas Sakariassen (t.v.) gjør seg klar til å montere deler av nisselua, som skal stikke ut på baksiden. Kenneth Erlandsen hjelper til. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Kenneth Erlandsen (t.v.) og Thomas Sakariassen fra LNS Spitsbergen måtte bygge på en ekstra meter for å være helt sikre på at det ble verdens største. Den røde kuppelen i bakgrunnen er toppen av postkassa. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!