Isbjørnbesøkene i jula:

Det var to bjørner

Etter at en isbjørn ble skutt av Sysselmannen natt til 1. januar ble det sendt inn DNA-prøver fra to av besøkene. De viser at det var snakk om minst to forskjellige bjørner.

Bilde fra isbjørnbesøk 2. juledag. Prøver viser at dette er en annen bjørn enn den som ble skutt natt til 1. nyttårsdag.
Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forrige uke fikk Norsk Polarinstitutt svar på prøvene.

– Det ble tatt en vevsprøve av bjørnen som ble skutt, i tillegg til at vi sendte inn en møkkprøve av den som ble sett 2. juledag. De viste at det var to forskjellige bjørner, sier isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Var en hannbjørn

Etter det første isbjørnbesøket sa Aars at det så ut som en ung hannbjørn, etter å ha sett bilder av bjørnen. Han spekulerte også i om det kunne være ungen til en av de lokale binnene.

– Jeg spurte spesifikt om de kunne sjekke om det var ungen til tempelfjordbinna, og det var det ikke. Vi vet at det er snakk om en hannbjørn, men vi har den ikke i vårt register, som omfatter omtrent det som er av bjørn som er fanget, forteller han.

Hvert år sendes det inn prøver av bjørnene som blir fanget og merket. Det er ikke alle disse som ennå er analysert, fordi det ikke har vært hastesaker. Det kan derfor fremdeles være en mulighet for at den er merket. Aars vil ikke spekulere i hvilken av de to bjørnene som var på besøk mellom 2. juledag og nyttårsaften.

Ikke overrasket

Det er uvanlig mye is rundt Spitsbergen i år, noe som gjør at mulighetene for flere bjørn i Longyearbyen øker.

– Vi har sett en binne med halsbånd som har gått langs hele vestkysten og opp mot Forlandet. Det er mange år siden sist jeg så det. Derfor kan det være at det er et mye større innslag av fremmede isbjørn i nærheten av Longyearbyen nå, enn det har vært på mange år, sier han.

– Ble du overraska over at det var to bjørner?

– Nei, ikke etter at jeg hørte at det var sett bjørn igjen etter at den første var skutt. Før det så jeg det som mer sannsynlig at det bare var en bjørn, sier Aars.

Han sikter til bjørnebesøket i Bolterdalen i januar, hvor et turfølge fikk seg en overraskelse da de var på vei tilbake til hundegården.

Skal ha evalueringsmøte

Aars har jobbet med isbjørn i 17 år, og kan ikke huske sist det var så mye isbjørn nær bebyggelsen i løpet av så kort tid. Forrige uke ble ei binne observert ved Hotellneset, som senere ble bedøvet og forsøkt fraktet til Nordaustlandet av Sysselmannen. Binna døde under transport, og ble obdusert denne uka.

– Jeg tar ikke notater, men jeg kan ikke huske det. Det er usedvanlig mye isbjørnbesøk i Longyearbyen for tiden. Min gjetning er at det er på grunn av isforholdene, siden det er bjørner vi ikke kjenner, påpeker han.

Sysselmannen mener at det likevel var riktig å avlive isbjørnen som var i byområdet nyttårsaften. Det skriver de i en pressemelding.

– Likevel er det viktig at vi tar med oss den nye informasjonen inn i evalueringsmøtet vi skal ha sammen med Norsk Polarinstitutt 10. februar. Det er helt naturlig at vi diskuterer om dette kan gjøres på en annen måte neste gang, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Powered by Labrador CMS