Isbjørnen som døde under helikoptertransport var ei binne

Isbjørnen som i går ble bedøvet og etter planen skulle transporteres til Kinnvika på Nordaustlandet, døde under helikoptertransport.

Isbjørnen som i går var i området rundt Hotellneset døde under helikoptertransport.
Publisert

Litt over klokken fire fredag ettermiddag får Svalbardposten bekreftet at isbjørnen som torsdag ble bedøvet var ei binne. I løpet av "noen ganske få dager" vil isbjørnen bli obdusert. Det forteller miljøvernsjef hos Sysselmannen, Morten Wedege. Isbjørnen er i skrivende tidspunkt ikke veid.

– Hvordan jobber man med evaluering etter en slik hendelse?

– Det viktigste nå er å få gjennomført en obduksjon for å bekrefte dødsårsaken, som vi forøvrig ikke har noen garantier for. Deretter vil vi forsøke å lære av det som har skjedd, men hvordan vi skal gjøre det må vi komme tilbake til, forteller han.

Riktige forhold

Det var i går, rundt klokken 17.30, at Sysselmannen fikk melding om en isbjørn på Hotellneset. Kort tid etter rykket de ut med helikopter, og forsøkte å skremme den ut av byen. Jagingen pågikk ifølge Wedege ganske lenge før beslutningen om bedøving kom.

– Vi beslutta å bedøve isbjørnen dersom forholdene lå til rette for det. Det er mørkt ute, og sikt er en utfordring, derfor var det viktig at personen som skulle bedøve den var trygg på det. Da de riktige forholdene inntraff ble den bedøvet, sier han.

– Kan det ha skjedd noe feil i prosessen?

– Vi har ingen grunn til å tro at noen har gjort noe galt, svarer han.

Hadde isbjørnfaglig kompetanse

– Vi har ingen formening om årsaken til dødsfallet på nåværende tidspunkt. Vi vet at det alltid er en risiko involvert i slike operasjoner, sier Wedege.

– Når skjedde det?

– Jeg har fått beskjed om at det var et stykke på vei til Nordaustlandet, sier han.

Sysselmannen hadde under hele hendelsen bistand av isbjørnfaglig kompetanse fra Norsk Polarinstitutt. Isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt var ikke selv med på operasjonen, og påpeker at det er umulig å si noe om årsaken til dødsfallet før isbjørnen er obdusert. Isbjørnen var ikke merket, og skal etter det Svalbardposten erfarer ha vært en binne.

– Det vil alltid være en risiko for bjørnen å bli bedøvet, men det går som regel bra. Å bedøve og flytte isbjørn er en risiko i seg selv, og så kan det skje uforutsette ting, sier han.

Isbjørnens forfatning

Ifølge Aars klarer man ikke å drepe isbjørnen ved å gi den for mye bedøvelsesmiddel. Men isbjørnens forfatning har mye å si for risikoen.

– Jo dårligere forfatning dyret er i, jo større er risikoen. Den kan være syk, og i generelt dårlig hold, sier han, og påpeker at han på nåværende tidspunkt ikke har informasjon om denne spesifikke bjørnens forfatning.

Beklagelig

Kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen, sier at det som har skjedd er beklagelig.

– Det er sterkt beklagelig, det synes jo alle sammen. Jeg har ikke noe mer å si til det enn det, sier han.

Tidspunkt for obduksjon jobbes det med, og Wedege forteller at det er noe som ønskes avklart så snart som mulig. Om det skal komme opp folk fra fastlandet i den forbindelse er foreløpig ikke avklart.

Powered by Labrador CMS