SAS-streiken

– Streiken utgjør ikke fare for liv og helse

Det mener Helsetilsynet.

SAS-fly på Svalbard Lufthavn ved en tidligere anledning.
Publisert Sist oppdatert

Streiken har nå vart i litt over en uke, mandag kveld tok SAS initiativ til å gjenoppta forhandlingene, noe som vil skje onsdag 13.juli.

Pilotstreiken har så langt ikke ført til at liv og helse står i fare, opplyser Statens helsetilsyn til VG tirsdag.

– Helsetilsynet vurderer i dag at helsetjenesten kan ivareta liv og helse – konsekvensene av den lovlige arbeidskonflikten i SAS utgjør ikke en umiddelbar fare for liv og helse, sier direktør Jan Fredrik Andersen i en SMS til avisen.

Streiken har pågått siden mandag i forrige uke. Regjeringen kan gripe inn og stanse den med tvungen lønnsnemnd hvis det er fare for liv og helse. Beslutningen baserer seg på vurderinger som Helsetilsynet gjør.

Helsetilsynet deltok mandag på et møte innkalt av Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Til stede var også flere representanter for nordnorske sykehus og helseregionen.

Det er blitt meldt om at streiken har medført utfordringer for helsetjenestene i nord. Ansatte har ikke klart å komme seg på jobb, og det er problemer å få vikarer på plass. Forsendelser av legemidler går som normalt, men det kan medføre utfordringer hvis det er nødvendig med hasteoppdrag.

Kan vare i flere dager

Selv om partene i pilotstreiken i SAS møtes til forhandlinger onsdag, kan det ta flere dager å spikre en endelig avtale, tror Fafo-forsker Kristine Nergaard.

– Det finnes mange eksempler på at selv om man møtes til nye forhandlinger, så tar det tid å komme fram til en løsning, sier Nergaard til NTB.

Hun trekker paralleller til streiken i Norwegian i 2015. Streiken varte i elleve dager og handlet også da om en del større prinsippsaker, blant annet hvilke bindinger pilotene skulle ha til morselskapet. I Norwegian-streiken var det – som i årets SAS-streik – harde fronter i mediene og flere krasse utspill i forkant av at forhandlingene startet opp igjen på dag ni.

Til tross for at Nergaard mener vi må forberede oss på at en løsning fremdeles ligger fram i tid, tror hun samtidig at situasjonen nærmer seg et kritisk punkt.

– Det virker som begge parter er interessert i å finne en løsning nå. Signaler om fare for liv og helse, og dermed en mulig lønnsnemnd, bør de ta på alvor, og det kan nok være derfor de ønsker å få litt fortgang, sier Nergaard til NTB.

Powered by Labrador CMS