SAS-streiken
Forsker: Kan bli tvungen lønnsnemnd for norske piloter
Møtet mellom statsforvalteren og helsemyndighetene kan være et varsel til partene i SAS-streiken om at tvungen lønnsnemnd kan nærme seg, men bare i Norge.
Hvis liv og helse står i fare, kan regjeringen gripe inn og stanse streiken. Det vil imidlertid bare gjelde pilotene som er organisert i de to norske fagforeningene.
I SAS-streiken har fagforeninger i de tre nordiske landene stått samlet bak felles krav. Men det er fullt mulig å avslutte den norske delen av streiken, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard.
– Ja, det er det. Møtet er et varsel til partene om at det kan blinke rødt, sier Nergaard til NTB.
Sverige har ingen tradisjon for å bruke tvungen lønnsnemnd i det hele tatt. I Danmark blir virkemiddelet benyttet, men i langt mindre grad enn i Norge, ifølge arbeidslivsforskeren.
Det er dermed mulig at streiken vil kunne fortsette i Sverige og Danmark, samtidig som den avsluttes i Norge.
Hvordan det praktisk vil påvirke flytrafikken, er vanskelig å overskue. Nergaard mener det kan gi ekstra press på partene i Sverige og Danmark.
– Det kan ta litt av piffen ut av streiken. Hvis den avsluttes i Norge, vil SAS ikke tape like mye penger. Men det vil fortsatt være en kostbar konflikt, sier hun.
Vurderer konsekvenser for liv og helse
Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Helse nord, Fylkeslegen og Statens helsetilsyn holder et møte klokka 13 om SAS-streikens konsekvenser for helsetilbudet.
Statsforvalter Elisabeth Aspaker i Troms og Finnmark bekrefter dette overfor NRK.
– Vi har ingen anelse om hvor lenge denne streiken vil pågå. Helsetilsynet skal gi tilbakemeldinger til nasjonale myndigheter, og da er det viktig for oss at de kan gi et mest mulig konkret og riktig bilde av den krevende situasjon vi er i, sier statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark til NTB.
Det handler både om helsepersonell som ikke kommer seg på jobb, og om pasienter som ikke får den behandlingen de trenger, sier hun.
Ifølge Statsforvalteren har Universitetssykehuset Nord-Norge gitt beskjed om at de kan bli tvunget til å redusere intensivkapasiteten som følge av pilotstreiken, skriver NRK. Helsetilsynet sier de følger saken tett.
– Vi følger situasjonen med tanke på helsetjenestens evne til å sikre liv og helse slik vi alltid gjør i tilknytning til lovlige arbeidskonflikter. Vi har planlagt rapportering til Helse- og omsorgsdepartementet innen utgangen av arbeidsdagen tirsdag, skriver Helsetilsynet til kanalen.
Helseforetakene i nord har tidligere opplyst at de sliter med å få nøkkelpersonell på jobb i tide som en følge av streiken.
Helt fastlåst
Mandag hadde pilotforeningene i SAS et teamsmøte med riksmekleren om status i forbindelse med streiken. Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier til NRK at hensikten med møtet var å se om det var mulig å få til en dialog igjen.
– Vi kan bare konstatere fra det møtet at situasjonen er fortsatt like fastlåst som det har vært siden konflikten startet, sier Ruland til NRK.
– Så er det ikke slik at vi gir opp av den grunn. Vi kommer til ha møte de kommende dagene også, uten at jeg kan si noe om mer om tidspunkt, sier han videre.
SAS ønsker ikke å kommentere saken.
Statusmøte
– Det er ikke noen mekling eller forhandling, men bare et statusmøte på Teams om hvor partene står. Det har vært et tilsvarende møte blant de svenske partene, sier lederen for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, til TV2.
Videre sier han til kanalen at pilotforeningene ikke har hørt noe fra SAS, og at deres linje fortsatt er at de selv ikke kommer til å ta kontakt med flyselskapet.
– Det får bare være som det er. Det er SAS som sitter på nøkkelen, og hvis de har råd til dette, så får det bare være greit, sier Skogvang.
900 SAS-piloter gikk ut i streik mandag 4. juli, og siden da har 1.183 flygninger i Norge blitt kansellert. Så langt mandag har 176 flygninger til og fra Norge blitt kansellert som følge av streiken. Tirsdag er allerede 16 flygninger innstilt. SAS-streiken har nå pågått i én uke.