På tokt for å styrke samarbeidet om Arktis
Norske og utenlandske forskere samles om bord i forskningsfartøyet «Helmer Hanssen».
– Polhavet kan ikke forstås gjennom forskning i særskilte områder, kun gjennom en helhetlig tilnærming, sier Paul Wassmann, toktleder og biologiprofessor ved UiT.
Torsdag legger han og en rekke andre forskere fra UiT og Unis ut på årets Outreach-tokt på Svalbard.
Denne gangen rettes fokuset mot hvordan internasjonalt forskningssamarbeid bør organiseres. Med seg har de sentrale forskningsledere fra ledende forskningsinstitusjoner i EU, Tyskland, Danmark/Grønland, Canada, USA og Russland.
Les også: Lille julaften i 99 sendte Øystein første brevet, nå er skipet endelig i havn
Toktet er et flytende seminar om bord på et av UiT sine forskningsskip, «Helmer Hanssen», med strandhogg blant annet i Pyramiden og Barentsburg, og besøk i verdens nordligste forskningsklynge Ny-Ålesund.
– Vi håper at et personlig inntrykk fra Arktis vil støtte opp under det unngåelige internasjonale forskningssamarbeidet, forteller Wassmann.
Les også: Milliardskipet har satt kursen mot Svalbard
Som en følge av «1st Arctic Science Ministerial» i Washington i 2016 ble en rekke forskningsministre, EU-representanter og delegater fra urfolksorganisasjoner i Arktis enige om en samlet innsats om å øke det internasjonale forskningssamarbeidet i Arktis.
Gjennom Outreach-toktet skal deltakerne diskutere hvordan de bør organisere det internasjonale forskningssamarbeidet i fremtiden.