– Tilliten til skredvarslinga er drept

Flere erklærte at de ikke har tillit til skredvarslingssystemet på folkemøtet i kulturhuset tirsdag kveld.

Mange møtte opp på folkemøtet på kulturhuset tirsdag kveld. Flere uttrykte manglende tillit til skredvarslingssystemet som er opprettet for Longyearbyen.
Publisert

Om lag 150 innbyggere møtte opp til folkemøtet i kulturhuset tirsdag kveld. Mange hadde spørsmål etter tirsdagens ras fra Sukkertoppen, som nådde bebyggelse i Vei 228. De materielle skadene er betydelige, men heldigvis kom ingen mennesker til skade.

– Jeg skulle gjerne vært dette møtet foruten, åpnet sysselmann Kjerstin Askholt folkemøtet med, før hun opplyste om at evakueringen av de berørte områdene vil bli opprettholdt inntil videre.

Sammen med seg i orienteringen hadde hun sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo, Knut Aune Hoseth fra NVE, Aksel Bilicz fra Longyearbyen sykehus, sokneprest Leif Magne Helgesen, lokalstyreleder Arild Olsen og administrasjonssjef Hege Walør Fagertun i Longyearbyen lokalstyre.

Sysselmannn Kjerstin Askholt forsøkte å berolige folk på møtet, og lovet et nytt møte når man har funnet ut hva som gikk galt i forkant av tirsdagens skred. Her sammen med sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo.

Ubesvarte spørsmål

Askholt var snar til å medgi at hun og organisasjonen hun leder er blant de som sitter med mange ubesvarte spørsmål etter skredet.

– Vi har alle vært glad for skredvarslingssystemet som ble etablert etter den fatale skredulykken i desember 2015. Hvorfor det ikke fungerte i dette tilfellet trenger vi hjelp til å finne ut av. Dette ble en brutal påminnelse om at jobben for å få på plass mer permanente sikringstiltak haster, sa Askholt.

Fungerende regionsjef Knut Aune Hoseth i NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) kom med en beklagelse til de frammøtte på folkemøtet. Direktoratet varslet fare for snøskred, men ikke at disse skulle nå bebyggelse.

Fungerende regiondirektør Knut Aune Hoseth i NVE beklaget feilen i varslingsregimet. Flere fagfolk er på vei til Longyearbyen for å se på hendelsen, og på behovet for å opprettholde evakueringen i tiden som kommer.

– Vi må bare beklage det som har skjedd. Det var ikke mye snø i fjellet, men skredet har likevel løsnet ganske langt oppe i fjellsiden, og gått lenger enn det vi trodde på forhånd. Dessverre vil det alltid være en restrisiko som vi ikke har kontroll på, sa Hoseth.

Hvem sin restrisiko?

Akkurat begrepet «restrisiko» var det flere frammøtte som reagerte på.

– Hvem sin restrisiko er det dere snakker om? Hvem eier den? Er det deres risiko, eller er den min, som beboer i Vei 228? Hvis det er slik at det er min egen risiko, så er ikke jeg villig til å ta den og flytte tilbake til leiligheten, sa Veronica Windstad da det ble åpnet for spørsmål fra salen.

– Jeg føler at dere sitter med et fryktelig ansvar her. Tilliten til skredvarslinga, som vi har fått fortalt i over et år var til å stole på, ble i dag drept med et sverdslag, sa Tommy Anderssen.

Kan ikke garantere for trygghet

Onsdag kommer et team fra direktoratet opp til Longyearbyen. Det består av folk fra den regionale skredvarslinga, som ikke fanget opp faregraden i tilstrekkelig grad i Longyearbyen tirsdag, og av uavhengige folk som skal vurdere situasjonen og det som har skjedd.

– Det vil bli holdt et nytt folkemøte der vi skal informere mer om det vi har funnet ut. Da vil vi forhåpentligvis vite mer, sa sysselmann Kjerstin Askholt.

Lokalstyreleder Arild Olsen summerte det hele opp på en grei måte.

Lokalstyreleder Arild Olsen erklærte rett ut at absolutt trygghet ikke kan oppnås så lenge man har et system med menneskelige faktorer involvert. Hendelsen har forsterket ham i troen på at det haster med permanente tiltak mot snøskred i Longyearbyen.

– Dette har vært et kraftig sidesteg for det arbeidet som er lagt ned for å få til trygghet for Longyearbyens befolkning. Og det understreker bare viktigheten av å få på plass bedre og mer permanente løsninger. Jeg vil ikke garantere 100 prosent for tryggheten til befolkningen så lenge det er menneskelige faktorer involvert, sa Olsen.

Powered by Labrador CMS