Mann pågrepet for drap

Nøyaktig 20 år etter drapet kan Tone endelig få vite hvem som drepte moren

Marie-Louise Bendiktsen var 59 år gammel da hun ble funnet voldtatt og knivdrept på en branntomt. Nå kan familien få vite hvem som drepte henne.

Tyve år etter at moren til Tone Bendiktsen ble drept, er noen pågrepet i saken.
Publisert

– Jeg tenker: «Endelig». Jeg har ikke egentlig trodd at jeg skulle få oppleve denne dagen. 20 år er lang tid, sier Tone Bendiktsen til Svalbardposten.

Fredag ble det kjent at politiet har pågrepet en mann i slutten av 30-årene og siktet ham for drapet på moren til Tone Bendiktsen, Marie-Louise Bendiktsen.

Drapet skjedde i Sjøvegan i Troms i 1998. Da var Tone hjemme i Salangen med moren, på ferie fra Longyearbyen – hvor hun har bodd siden 1984.
Det som skulle bli en helt vanlig ferietur, ble forvandlet til et mareritt. Det verste man kan forestille seg.

Les også: Mann pågrepet for Sjøvegan-drapet

Tone var på ferie med to døtrene sine på åtte og ti år. Den 13. juli lånte hun bilen til mor Marie-Louise og var reist på besøk til noen venner på Grytøya utenfor Harstad. De hadde kontakt med moren den kvelden de kom frem.

Marie-Louise Bendiktsen ble drept i 1998.

Det skulle bli siste gang.

Knivdrept

– Jeg forsøkte å ringe dagen etter også, for å fortelle hvor fint været var, og at vi hadde det bra, men fikk ikke svar. Jeg forsøkte å ringe mange ganger, sier Tone.

Hun forteller at hun tenkte på å ringe naboen, men at det ble sent og hun trodde moren hadde gått og lagt seg.

Morgenen den 15. juli oppdaget politiet brannen. Huset til moren var overtent, og de mistenkte at en person var inne.
Etter at nødetatene fikk kontroll på brannen, gikk de inn i huset. Der fant de Marie-Louise død.

Huset til Marie-Louise Bendiktsen ble tent på etter drapet.

Så skulle det hele bli mye verre. Marie-Louise ble sendt på en rutinemessig obduksjon, og den avslørte raskt at brannen ikke var dødsårsaken. Hun hadde stikkskader, og var blitt drept før huset ble tent på. Det meste tydet også på at hun var utsatt for voldtekt.

Lensmann Hans Roar Rasmussen beskrev drapet som bestialsk i riksavisene.

– Det var sjokk på sjokk. Først trodde vi at det var en husbrann, så får vi vite at det er et brutalt drap og at huset ble tent på i ettertid for å skjule spor, sier datteren.

– Glemmer det aldri

Hun husker tiden etter drapet som tøff.

– Det var en lukt jeg aldri vil glemme. Jeg måtte gå gjennom alt og se om verdigjenstander manglet. Det var ikke et tyveri. Huset var helt utbrent, sier Tone, som var sammen med den fire år yngre broren Trond på branntomta.

Etterforskningen førte ikke frem. Politiet hadde tekniske spor de fulgte, men på tross av at nesten 2000 menn i området avla DNA-prøve, fant de ikke drapsmannen.

I 2002 ble Kripos koblet inn, men heller ikke dette førte til at noen ble tatt. Det var heller ikke tilfelle da politiet i 2015 gikk ut med fantomtegninger av det de trodde var drapsmannen.

Dermed så det ut til at familien skulle bli sittende uten å få svar på hvem som frarøvet dem moren og bestemoren.

– Saken har blitt lagt bort i alle fall tre ganger. Det har vært en evig berg- og dalbane, med stillstand, etterforskning og plutselig dukker saken opp på en førsteside, etter en tid med stillhet, sier Bendiktsen.

Foreldrene til Tone på tur i skogen i Salangen, Marie-Louise og Håkon Bendiktsen. Faren døde i 1994.

– Det er bare halvannet år siden jeg så oppslag i en avis i Svalbardbutikken. Et utbrent hus med innfelt bilde av mamma. Det er vanskelig selv om en er forberedt. Selv om det har gått lang tid gjør det noe med deg, sier hun videre.

– Må stålsette meg

Etterforskningen holdt frem i 2016, da politiet blant annet ønsket å komme i kontakt med en mann som hadde forsøkt å drepe to personer i Tyskland. I 2017 satte politiet inn to årsverk for å jobbe med saken, men det skulle ta enda ett år før svaret kom.

Onsdag ble en mann i 30-årene pågrepet på Gardermoen, siktet for drapet. Mannen er av utenlandsk opprinnelse, og bosatt i utlandet. Fredag slapp politiet nyheten i en pressemelding.

– Jeg er klar over at dette ikke kommer til å bli enkelt å leve videre med, men jeg er likevel glad for å få svar, sier Tone Bendiktsen, og forteller at hun ikke ønsker å stille opp til intervju med andre enn lokalavisen Svalbardposten.

Hun tror at når politiet først har pågrepet noen, så kommer det til å ende med rettssak.

– Jeg må stålsette meg for å få høre om fæle detaljer i en rettssak, men selv om jeg tror det blir en tøff tid, så skal jeg takle det, sier hun.

Powered by Labrador CMS