1460 kilo søppel og en flaskepost

Fangsten for gjengen som ryddet i Farmhamna i helgen var nesten halvannet tonn søppel og en flaskepost fra Færøyene.

Publisert

Fredag reiste 23 personer i regi av Aktiv i Friluft fra Longyearbyen til Farmhamna ved innløpet til Forlandssundet. Målet var å rydde strender i området for mest mulig avfall.

Se flere bilder i bildekarusellen øverst i saken!

Det mest spennende enkeltfunnet var en flaskepost. Posten var sjøsatt 19. august i 2011 og det er uvisst når den har drevet i land på Svalbard. Flaskeposten ble sendt av en syv år gammel gutt fra Færøyene som nettopp hadde begynt på skolen. Aktiv i friluft har foreløpig ikke vært i kontakt med gutten.

– Det står en adresse der. Vi skal sende han en mail om at flaskeposten hans er funnet på Svalbard etter syv år, avslutter Silje Hagen, prosjektleder i Svalbard Turn og leder for prosjekt Isfjorden i regi av Aktiv i Friluft.

Les også: Disse får være med på strandryddetokt

Frivillighet

Marin forsøpling er et verdensomspennende problem og strendene rundt Svalbard er endestasjon for plast og annet søppel fra fjern og nær. Aktiv i Friluft startet sin miljødugnad gjennom Prosjekt Isfjorden i fjor og har fortsatt innsatsen i år. Konseptet bygger på frivillighet. I bytte mot innsatsen får deltakerne en unik mulighet til å komme på tur mot å gi noe tilbake til naturen. At det er et populært tiltak er det ingen tvil om. Toktet til Farmhamna var fulltegnet et døgn etter at det ble åpnet for påmelding. Det var ingenting å si på innsatsen.

– Vi er meget godt fornøyd med årets første tokt, sier Silje Hagen.

Les også: Håver inn penger til strandrydding

Hagen forteller at det på årets første tokt ble samlet inn i alt 1460 kilo med søppel på to hektiske dager.

Logistikk

Søppelet fordeler seg fra små artikler til store gjenstander. Tau og nøter er det mye av. Enkelte funn er både store og tunge og inneholder mengder av plast. I helgen fant ryddegjengen en blant annet en lang slepetrosse som var gravd godt ned i sanden.

– Trossen lå så dypt at bare deler av den var synlig. Vi gravde ut det vi klarte og kappet den i biter, resten måtte vi la ligge, forteller Erle Frantzen. Frantzen er prosjektmedarbeider for Prosjekt Isfjorden.

Les også: 20 deltakere i to timer på 650 meter strand = et halvt tonn plast

Logistikken rundt toktene er en utfordring. Det er store avstander og de må ha båter til å hjelpe seg. Søppelet som blir samlet inn legges i små bager som blir fraktet ut med småbåter. Men svell i havet, tidevann og steinete bunnforhold skaper utfordringer for båtmannskapet.

– Vi benytter oss av lokale turoperatører for transport. De kjenner farvannet og deltar i planleggingen før vi går i land, sier Frantzen.

Sosialt

Svalbardnaturen er også spesiell på andre måter når det kommer til planlegging og gjennomføring. I tillegg til selve ryddejobben må det være sikring mot isbjørn hele døgnet. Det var medlemmer i Longyearbyen hundeklubb som ble leid inn som isbjørnvakter. Selv om det var mye jobb, ble det også tid til det sosiale. Karoline Baelum og Rico Behlke har bodd som fangstfolk på Farmhamna i snart et år. De tok godt i mot ryddegjengen og vartet opp med en nydelig reinsdyrgryte til bålet lørdag kveld.

Les også: Fant ti hengerlass med søppel

Ryddetoktene er et samarbeidsprosjekt med flere lokale aktører og finansiert av Miljødirektoratet og Svalbards miljøvernfond. Prosjekt Isfjorden skal gjennomføre flere tokt senere i sommer fordelt på dagsturer og en overnattingstur til Isfjord. Det blir også et samarbeid med Longyearbyen skole når den starter opp igjen til høsten.

Powered by Labrador CMS