Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

20 deltakere i to timer på 650 meter strand = et halvt tonn plast

Den som leter: Deltakerne fant mye søppel fra fiskeriene på Amsterdamøya. FOTO: Geir Johnsen

20 deltakere i to timer på 650 meter strand = et halvt tonn plast

For to år siden ble det også ryddet på denne stranda.

Tekst:

Publisert:

«Svalbard – urent farvann» var hovedtema for det 39. Svalbardkurset i dagene 1. til 11. august. Femten av deltakerne kom fra fastlandet (fra Utenriksdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Kunnskapsdepartementet, Samferdselsdepartementet, Olje- og energidepartementet, Forskningsrådet, Oljedirektoratet, Kystverket og Fiskeridirektoratet) og arbeider til daglig med svalbardrelaterte temaer. Flere av disse er involvert i arbeidet med det som skal bli den nye svalbardmeldingen.

Svalbardkursets mål er å gi svalbardkunnskap til de som arbeider med svalbardssaker i statsadministrasjonen. Det er også viktig å knytte nettverk med institusjoner på Svalbard gjennom deltakerne fra SNSK, Longyearbyen Lokalstyre, Kings Bay, Unis, Norsk polarinstitutt og Sysselmannen på Svalbard. Kurskomiteen foreleste om geologi, biologi, forurensing, arkeologi, historie og andre forhold på Svalbard, og guidet på ekskursjoner i Svalbards natur. Deltakerne holdt innlegg om deres arbeid med svalbardsaker og i diskusjonene som etterfulgte kom lokale interesser tydelig frem.

Svalbardkurset foregikk i Longyearbyen og i Ny-Ålesund. I Ny-Ålesund besøkte vi forskningsstasjonene (bl.a. Kinas stasjon) og vi fikk også oppleve hvordan messa bespiste 170 personer samtidig.

Kursets siste del tok for seg praktisk strandrydding i «urent farvann». I samarbeid med Sysselmannen på Svalbard ryddet deltakerne 650 meter strand ved Gjøavatnet på nordsiden av Amsterdamøya. For to år siden ble det også ryddet på denne stranda, men likevel samlet deltakerne inn hele 512 kilo plast i løpet av to timer!

Som tidligere vist i Svalbardposten var 80 prosent av plastmaterialet fra fiskerirelatert virksomhet (garn, trosser, plastbøyer og pakkestrips) i ryddeområdet på nordsiden av Amsterdamøya. Plasten blir videre degradert til mindre partikler (mikroplast) som dyreplankton filtrerer og får i seg. Vi vet svært lite om hvordan mikroplasten som tas opp av dyreplankton oppkonsentreres i rovdyr som fisk, sjøfugl, sel og hval. Mikroplasten tar også opp kjemikalier i vannmassene og vil dermed i tillegg oppkonsentrere miljøgifter som tas videre opp i næringskjeden.

Deltakerne, som var en svært engasjert gjeng, fikk ved selvsyn oppleve hvor mye søppel som flyter i land på Svalbard. De tar denne kunnskapen med seg hjem til sine respektive institusjoner og vi håper at formålet med kurset ble oppnådd.

På vegne av Svalbardkurset 2015;
Per Kyrre Reymert, Eva Therese Jenssen, Geir Johnsen og Geir Wing Gabrielsen

Se bildet større

Fornøyde: Deltakerne med søppelfangsten på over et halvt tonn. FOTO: Geir Wing Gabrielsen

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!