LESERINNLEGG - SVALBARD TURN

Veien videre for Aktiv i Friluft

Daglig leder i Svalbard Turn Elisabeth Leinan Johannessen skriver i dette innlegget at idrettslaget vil ha fullt fokus på aktivitet i Svalbardhallen og Nedover. Hun åpner for at andre kan ta over aktivitetene som Aktiv i friluft har stått for.
Publisert Sist oppdatert

I et ekstraordinært Årsmøte i Svalbard Turn ble det i september vedtatt å legge ned Prosjekt Aktiv i Friluft. Noen av aktivitetene vil bli lagt under Svalbard Turn, som har stått for finansieringen av driften de siste årene.

Aktiv i friluft startet som et frisklivprosjekt helt i det små, men aktivitetene har med årenes løp ballet på seg og inkludert alt fra Soppkurs til søppelplukking.

Som prosjekteier har Svalbard Turn hatt det økonomiske og praktiske ansvaret, selv om mange av aktivitetene har vært på siden av den kjerneaktiviteten vi som idrettslag kan og ønsker å tilby.

Behov for omorganisering

Aktiv i Friluft har i mange år vært en viktig arena for å fremme friluftsliv, fellesskap og fysisk aktivitet for innbyggere i Longyearbyen. Tilbudet startet med midler fra Svalbards Miljøvernfond, som la et solid grunnlag for at lokale kan oppleve den unike naturen rundt oss på en trygg og aktiv måte. Siden 2021 har Svalbard Turn i stor grad stått for finansieringen av aktivitetene og driften, det til tross for at mange av aktivitetene har vært gratis å delta på og ikke hatt krav om et aktivt medlemskap.

Organiseringen og ansvaret har falt på våre ansatte, noe som har ført til en stadig økende arbeidsbelastning. På fastlandet hadde mange av aktivitetene som Aktiv i Friluft har arrangert kanskje vært initiert av kommunen, istedenfor idrettslaget.

Svalbard Turn ønsker fullt fokus på aktivitetene i Svalbardhallen og Nedover, og åpner opp for at andre aktører kan ta over flere av initiativene som har vært en del av Aktiv i Friluft. Vi setter pris på at TV-aksjonsgjengen tok ansvaret for organiseringen av stafetten forrige helg, og for at skolen sørger for at det blir lyslenkemarsj opp til Varden på onsdag.

Ny i byen? Engasjer deg!

Det solide aktivitetstilbudet er viktig for at både barn og voksne skal trives i Longyearbyen. Det å bli med på spinning, klatring eller turning kan gjøre det lettere for nykommere å integreres, og det kan bidra å skape lyspunkter i en ellers lang mørketid. Det å bidra som frivillig kan være en ypperlig måte å bli kjent i og med lokalsamfunnet. 

De populære mandags- og onsdagsturene er et eksempel på aktiviteter som nå blir underlagt Svalbard Turn, men som er avhengig av frivillige for organisering og gjennomføring.

I tillegg til frivillig innsats vil det fra nå av være krav at alle som deltar på aktivitetene er betalende medlemmer av Svalbard Turn. Det er snakk om en liten avgift per deltaker, men totalsummen utgjør mye for Svalbard Turn.

Nå er det ikke lengden på det planlagte oppholdet i Longyearbyen, men om du er medlem av Svalbard Turn som avgjør om du kan delta på aktivitetene. Vi ser det som positivt at det for eksempel vil åpne for deltagelse fra Unis sine studenter.

Fokus på barn og unge

Vårt fokus har alltid vært, og vil fortsette å være, å gi barn og unge i Longyearbyen en arena for fysisk aktivitet og sosialt fellesskap. Vi vet at friluftslivet har en stor verdi, og vi vil opprettholde tilbudene som har vært rettet mot barn og unge, som for eksempel aktivitetene i vinterferieuken eller før sommeren.

Det er viktig for oss å se mulighetene og sammen kan vi sikre et godt friluftstilbud for alle i Longyearbyen.

Powered by Labrador CMS