SAS har søkt om dispensasjon for Svalbard

SAS har sendt inn en dispensasjonssøknad for å kunne hente strandede på Svalbard.

SAS-fly inn for landing p Svalbard lufthavn Longyear.

Når denne flygningen eventuelt vil bli, må SAS komme tilbake til.

– Vi har sendt en dispensasjonssøknad til fagforeningene. Vi avventer svar, det opplyser pressesjef i SAS Norge, Tonje Sund, til NTB.

Usikkert

Det er fremdeles uklart når flygningene eventuelt vil bli.

– Det en kabal som må legges. SAS jobber for fullt med å få til charterflygninger for å hente strandede passasjerer hjem, sier hun.

Leder i Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, bekrefter overfor Børsen at de har mottatt forespørselen: – Den behandles. Jeg vet ikke når vi får samlet nok informasjon til at en beslutning kan tas, men vi jobber så raskt vi kan med det, skriver han.

Sund forteller at det er gitt dispensasjon for 17 chartefly fra Norge lørdag, 33 totalt inkludert Sverige og Danmark. Disse flyene flyr tomme til reisemål, og tar med seg reisende tilbake til Norge.

– Det er ikke vi som bestemmer over Svalbard, eller de andre flygningene. Det er fagforeningene som må gi unntak. Gjennom uka har vi sett at enkelte har inntrykk av at det er SAS som sier nei, og at pilotene egentlig står klare til å fly, det stemmer ikke. SAS har tidligere forslått å gjøre unntak for alle charterflyginger, men fått blankt nei fra pilotforeningene, sier Sund.

Unntakene for charter-flightene gis dag for dag.

Brev fra Sysselmesteren

Sysselmesteren har også bedt om at det gjøres et unntak for Svalbard. Assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl bekrefter at det lørdag ble sendt brev til flyselskapet.

– Vi ber om at Svalbard vurderes på lik linje med turister som er strandet rundt omkring i Europa, og som ikke kommer seg tilbake. Per nå er det ikke fare for liv og helse, men i løpet av neste uke vil det bli kritisk når det kommer til samfunnskritisk personell, sier Elvedahl til Nrk.

Torsdag skrev Svalbardposten om turister som er strandet på Svalbard, hvor en av dem mistet jobben fordi hun fortsatt ikke har kommet seg hjem igjen.

I tillegg har konflikten fått følger for pasientreiser mellom Svalbard og Tromsø, da man per nå må fly en 3 000 kilometer lang omvei via Oslo for å komme seg på time i Tromsø. Om man i det hele tatt finner billetter.

Riksmekleren mente på fredag at SAS-konflikten er så alvorlig at de snart vil kalle inn til ny meklingsrunde.

– Vi vil nok kalle inn partene om ikke veldig lenge, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK.

Powered by Labrador CMS