Her blir forskeren reddet
Det er så trangt nede i bresprekken at redningsmannen må smyge seg ned. 25 meter nede venter en polsk forsker.
Bildene er fra redningsaksjonen mandag ettermiddag da en polsk forsker i 40-årene hadde falt ned i en bresprekk på Hansbreen, like ved forskningsstasjonen ved Hornsund.
Dagen i Hornsund startet rutinemessig, hvor to forskere dro ut på Hansbreen for å gjøre målinger. Det var kaldt og den ene begynte å løpe litt rundt målepunktet for å holde varmen. Med ett var han borte, og det ble raskt klart at han hadde forsvunnet ned i en bresprekk.
- Kameraten hadde med seg tau som han firte ned og fikk så vidt kontakt med ham, men han greide ikke å hale ham opp, forteller sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad til Svalbardposten.
Trangt
Svarstad anslår at bresprekken var 75 centimeter bred på toppen, mens den smalnet gradvis innover lenger ned.
- Forskeren lå på 25 meters dybde, sier han.
Mandag ble det referert til 15 meters dybde. Anslaget kom fra forskerkollegaen som meldte fra.
Da det ble klart at det ikke var mulig å hale kollegaen opp ved egen hjelp, ble forskningsstasjonen varslet. Deretter gikk alarmen hos Sysselmannen og et redningsteam med to fra Sysselmannen, tre fra bregruppa til Røde Kors og en lege fra Longyearbyen sykehus ble scramblet i tillegg til piloter og redningsmann på SAR-helikopteret til Sysselmannen.
- Det var så trangt i bresprekken at redningsmannen måtte ta av seg noe av utstyret halvveis nede, sier Svarstad.
- Hva sa forskeren da han ble reddet?
- Han var mest opptatt av å bli varm. Han frøs veldig, var kald, men lykkelig over å bli berget.
Nedkjølt
Etter to og en halv time nede i bresprekken var han oppe, og ble tatt med til forskningsstasjonen hvor han ble grundigere vurdert av lege. Mannen i 40-årene skalv veldig, og kroppstemperaturen var nede i 34,9 grader. Han ble pakket godt inn og varmet opp igjen, og etter et par timer begynte han igjen å få normal kroppstemperatur.
Sysselmannsførstebetjenten mener det var utrolig at han kom seg uskadd fra hendelsen.
- Han var jo våt og klaget på at han var kald, så det er klart at han skulle ikke ha ligget så mye lenger før det begynte å forverre seg.
Fjerde hendelsen
Dette er den fjerde redningsaksjonen på isbre på under et år. Før påske i fjor falt ned student ned i en 25 meter dyp bresprekk ved Nordenskiöldtoppen, og i påsken ble en guide reddet av følget da han falt ned i en bresprekk på Conwayjøkulen. I tillegg måtte en turist reddes ut av en isgrotte etter et fall like før jul.
De to forskerne har beveget seg på en fast rute, men mannen i 40-årene gikk noen meter for langt unna da han falt. Ifølge redningsmannskapene var det umulig å se eventuelle sprekker, og bakken var dekket med noen centimeter snø båret av en snøbro som altså ikke var hard nok til å holde vekten av mannen.
Svarstad mener hendelsen mandag er en nyttig påminnelse når utfarten for alvor tar seg opp, og at det gjelder å ta forholdsregler.
- Når skutersesongen er i gang, er det mange som kjører på breene, og det går bra. Men dersom man stopper på en bre, må man være veldig forsiktig. Det kan se helt slett og fint ut, men da må folk ut med sondestang for å forsikre seg om at det ikke er sprekker. Det er best å ikke stoppe og ha pauser på breen, men gjør man det, må man i så fall ta forholdsregler for å sikre seg.