Longyearbyen sluttet opp om Pride

Historiens første Pride-markering i Longyearbyen samlet flere hundre personer.

Anslagsvis 200 deltok i Pride-paraden fra Longyearbyen skole, gjennom byen og til Polarhotellet. Fremst gikk Varisa Phothisat (f.v.), Chawapon Philuek, Tine Westby Thorstad og Martha Høvik.
Publisert

Lene Jeanette Dyngeland bestemte på egen hånd å markere Pride i Longyearbyen. På kort tid har hun fått i stand arrangementet, uten å vite hvordan det skulle gå. Før det hele startet lørdag var hun fortsatt svært spent.

– Jeg aner ikke hvor mange som kommer, eller hvem som kommer, sa hun lettere nervøst et kvarter før paraden skulle starte ved Longyearbyen skole.

Men når klokka nærmet seg dukket det opp stadig mer folk. Mange hadde flagg, og Dyngeland fikk solgt de siste hun hadde slik at hun til sammen solgte nærmere 300 stykker. Noen hadde kranser rundt halsen, og mange hadde malt regnbueflagget i ansiktet. Korpset stilte opp med trommer og blåsere. Longyearbyen brannvesen var til stede med brannbil og staute brannmenn som gikk fremst i toget.

Initiativtaker Lene Jeanette Dyngeland solgte nærmere 300 regnbueflagg til Pride-markeringen. Til neste år lover hun en større fest.

Gyda Nordhagen (22) og Anja Nordvålen (25) var to av de som var hjerteligst til stede.

– Vi deltar for å vise respekt for retten til å elske den man vil. Og så er det jo veldig gøy, uttalte Gyda.

Gyda Nordhagen (t.v., 22) og Anja Nordvålen (25) gikk i Pride-parade for å vise respekt, og for å ha det gøy.

Longyearbyen stilte også med sine ledere. Lokalstyreleder Arild Olsen hadde festet en Pride-pin på jakka på siden av ordførerkjedet. Sysselmann Kjerstin Askholt stilte i uniform, og bar med den et stort smil.

– Det er en selvfølge at jeg stiller opp på dette arrangementet. Vi må støtte opp om folks rett til å få bli glad i den de vil, sa hun og fortsatte:

– Jeg har alltid følt at Longyearbyen er et raust samfunn, og det ser vi et bevis på her i dag.

De gikk mer enn gjerne i Pride-toget for å støtte opp om retten til å elske den man vil. Lokalstyreleder Arild Olsen (f.v.), sysselmann Kjerstin Askholt, politiavdelingssjef Ole Jakob Malmo og sysselmannsførstebetjent Anders Haugerud.

Toget gikk fra skolen og ned til Polarhotellet, hvor Dyngeland holdt en tale. Hun utrykte at hun var svært glad for oppslutningen rundt sin «gale idé» om å arrangere Pride i Longyearbyen.

– Når jeg ser på oppslutningen her i dag, så lover jeg at det skal bli bedre til neste år. Da skal vi arrangere Pride over tre dager, sa hun til stor applaus.

Dyngeland minnet ellers på at det i verdens 193 land bare er lov å gifte seg med en med samme kjønn i 20. I 75 land er det strengt forbudt å være homofil, og i 30 land er det faktisk dødsstraff for homofili.

Lokalstyreleder Arild Olsen sa at han var stolt over at Longyearbyen nå også markerer Pride.

– Det føles veldig rett at vi nå kan feire Pride her. Vi tilføyer noe nytt til samfunnet vårt i dag, sa han.

Pride-deltagerne har begynt festen på Polarhotellet, og den skal fortsette ut i de små timer søndag morgen.

Powered by Labrador CMS