Pålagt å koke sausen

Mattilsynet har flere merknader etter å ha vært på kontroll hos et av Longyearbyens serveringssteder.

Publisert Sist oppdatert

En av tilsynets medarbeidere var på uanmeldt visitt på Svalbar 12. juni. Av kontrollrapporten fremgår det at seniorinspektøren oppdaget brudd på matloven, og ikke var fornøyd.

For det første har Svalbar for liten kjølekapasitet på kjøkkenet. Det gjør at råvarer som hentes frem fra fryseboksen tidvis må tines i romtemperatur over natten, men det er ikke greit. Rutinen er at maten hovedsakelig skal tines i kjøleskap.

- For å sikre trygg mat skal tining foregå så kaldt som mulig, slik at ingen deler av produktene oppnår høyere temperatur enn 10 grader, påpeker Mattilsynet.

Tilsynets kontrollør fant også ut at serveringsstedet ikke koker sausene sine når de skal varmes opp, men plasserer dem i vannbad for oppvarming. Det anses som en usikker oppvarmingsmetode. Mattilsynet fastslår at slik oppvarming ikke er godt nok til å redusere risikoen hvis det skulle vise seg å være sykdomsfremkallende bakterier i sausene.

Feil tidspunkt

- For å sikre hygienisk trygg mat skal mat som planlegges varmholdt først kokes opp eller gjennomstekes, før maten skal holdes ved en temperatur på over 60 grader, skriver Mattilsynet i sin kontrollrapport.

Kontrolløren påpeker også at Svalbar måler temperaturen i kjøleskap og fryseskap på feil tid på døgnet. Målingen bør utføres på morgenen, ikke på ettermiddagen eller kvelden når innretningene har vært i bruk gjennom dagen.

Svalbard har opplyst til Mattilsynet at de vil justere rutinene sine og følge regelverket.

Powered by Labrador CMS