Vil lytte og lære

En delegasjon fra Stortinget kom til Longyearbyen mandag.

Margunn Ebbesen (H) har besøkt Longyearbyen flere ganger det siste året. Sist gang hun var her var under næringskonferansen Svalbard203040 i februar. Mandag er hun tilbake med Arktisk delegasjon. Ebbesen er stortingsrepresentant for Nordland og sitter i Næringskomiteen.
Publisert

Delegasjonen:

Stortinget opprettet 22. oktober 2009 en fast delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid. Bakgrunnen er en stigende interesse for Arktis både hos de arktiske land og i en rekke land utenfor. Viktige sektorer er energi, klimaendringer og miljø, maritim transport, helse og utdannelse.

Det arktiske parlamentarikersamarbeidet består av representanter fra de fem nordiske lands parlamenter og fra parlamentene i Canada, Russland og USA og Europaparlamentet. Seks organisasjoner som representerer urbefolkningen i de arktiske områder er permanente deltakere. I tillegg deltar flere land og parlamentarikerorganisasjoner som observatører. Parlamentarikerne har tett kontakt med regjeringssamarbeidet i Arktisk råd.

Komiteen møtes tre–fire ganger årlig og består av en til to medlemmer fra hvert av medlemsparlamentene. Hvert annet år arrangeres den arktiske parlamentarikerkonferansen hvor hele Stortingets arktiske delegasjon deltar.

Svalbard er av stor betydning for Norge og en sentral del av våre nordområder. Derfor legger Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid sin første reise til Svalbard.

– Svalbard står overfor store omstillinger og endringer i de neste årene som vil få betydelige konsekvenser for et lite samfunn. Det er viktig at vi i Stortinget møter og snakker direkte med folk slik at vi får en best mulig forståelse av situasjonen, sier delegasjonsleder Eirik Sivertsen i en pressemelding.

I Longyearbyen skal delegasjonen møte Sysselmannen, representanter for Longyearbyens lokalstyre, representanter for næringslivet, SvalSat og Unis. Under oppholdet skal delegasjonen i tillegg besøke Ny-Ålesund, møte russiske representanter i Barentsburg og besøke Svea for å få en status for avviklingen av gruvedriften og det forestående oppryddingsarbeidet.

Delegasjonen består av delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A), nestleder Margunn Ebbesen (H), Svein Harberg (H), Else-May Botten (A), Bengt Rune Strifeldt (FrP), og Willfred Nordlund (Sp).

Powered by Labrador CMS