Utsatte møter om Store Norske

Lokalstyreleder Arild Olsen valgte å utsette torsdagens planlagte møter hvor politikernes syn på Store Norskes vei videre skulle vedtas. Venstreleder Oddmund Rønning er fornøyd med avgjørelsen.

Saken ble første gang tatt opp under møte i Administrasjonsutvalget den 9. juni i år.
Publisert

Torsdag ettermiddag skulle Administrasjonsutvalget og Longyearbyen lokalstyre ha møter for å bli enige om en uttalelse til svar på brev fra Nærings- og fiskeridepartementet hvor de ber om politikernes syn på veien videre for Store Norske. I stedet ble møtet utsatt til fredag 23. juni.

– Det er en avgjørelse jeg tok fordi dette er en såpass stor og viktig sak. Jeg må ta hensyn til at noen mener det de gjør og ytrer seg som de gjør i media. Da ser jeg ingen grunn til å ta møtet i kveld, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Reagerer
Venstreleder Oddmund Rønning uttalte tidligere torsdag til Svalbardposten at han var sterkt kritisk til både prosessen som har vært og saksframlegget som ble lagd til møtet. Det får Arild Olsen til å reagere.

– Vi hadde et møte i AU den 9. juni, hvor vi stemte over den videre fremdriften av saksbehandlingen. På det møtet var også Venstre representert. Vi ble enige om å ha møte i kveld 15. juni eller 20. juni, sier Olsen.

– Har Venstre bedt om å få utsatt møtet?

– Avgjørelsen tok jeg på eget initiativ, og jeg tror strengt tatt det er positivt. I en så stor og viktig sak er det en fordel at flest mulig opplever at de har fått nok tid til å kunne håndtere det, sier Olsen.

Han avviser også Oddmund Rønnings påstand om at han og Arbeiderpartiet har brutt samarbeidsavtalen de har med Venstre.

– Vi har hatt møter i AU og det er sendt e-post som peker på at vi må ha møte, uten at det er blitt gjort. Jeg reagerer også kraftig på at han spiller opp til at det er jeg alene som har skrevet saksframlegget. Det er gjort etter innspill fra alle partiene, sier Olsen.

Fornøyd med utsettelse
Venstreleder Oddmund Rønning er fornøyd med at møtet ble utsatt, og forteller at partiet nok ville ha fremmet en innsigelse under kveldens planlagte møte mot at innkallelsen ble gjort på så kort frist.

– Jeg tenker det er bra at det går an å få bedre tid til å gjøre en ordentlig prosess. Lokalstyret har vedtatt at det skal være sju dagers frist på møteinnkalling. Det er bra at Arild Olsen har overholdt det kravet den gangen her, i motsetning til innkallingen som ble sendt ut onsdag kveld, sier Rønning.

Han sier videre at han håper Venstre skal få anledning til å samarbeide med Arbeiderpartiet de nærmeste dagene.

– Det legger vi opp til fra vår side, sier Rønning.

– Går bak vår rygg
Han mener det at Venstre har vært med på AU-møte hvor den videre fremdriften har vært tema, ikke er det samme som at man mener prosessen har vært god.

– Arbeiderpartiet og Venstre har en skriftlig avtale som er grunnlaget for at Arild Olsen er lokalstyreleder i dag. I den avtalen står det at partiene skal samarbeide i viktige saker. Det opplever jeg ikke at Arild har gjort når han i stedet for å prøve å forhandle frem en avtale med Venstre, går bak vår rygg, og prøver å forhandle frem en løsning med Høyre og Miljøpartiet De Grønne (MDG), sier Rønning.

Han sier det ikke stemmer at Venstre har vært med på å gi innspill til saksframlegget.

– Vi var ikke kjent med det før vi fikk et saksframlegg med masse som vi var uenige i. Vi kjente ikke til det før det ble sendt ut onsdag, og vi har ikke vært kjent med at Arild Olsen har forhandlet frem et flertall i lokalstyret hos Høyre og MDG. Jeg er helt uenig i at Arild Olsen har overholdt sine forpliktelser til Venstre, sier Rønning.

Han understreker samtidig at han er opptatt av å skvære opp med Olsen og jobbe for å få frem noe fornuftig som kan sendes til Nærings- og fiskeridepartementet etter møtene den 23. juni.

Powered by Labrador CMS