Uenige om hva seismikken betyr

Regjeringen og deres støtteparti er ikke enige om hvorvidt seismikkskyting i Svalbardsonen omfattes av samarbeidsavtalen.

«Artemis Atlantic» er leid inn av Oljedirektoratet for å utforske havområdene rundt Svalbard med seismikkskyting. Oppdraget skal etter planen vare til i midten av september.
Publisert
Seismikkskyting fra Karahavet i fjor. Greenpeace hevder det bare handler om å kartlegge petroleumsressurser.
Venstres Ola Elvestuen skal ha møter med regjeringen om seismikkskyting og samarbeidsavtalen.

De siste ukene har det norske seismikkskipet “Artemis Atlantic” startet kartleggingen av den omdiskuterte sokkelen rundt Svalbard. Det er Oljedirektoratet som har bestilt kartleggingen, og saken har skapt splid mellom regjeringen og samarbeidspartnerne.

For i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene Frp og Høyre, og Krf og Venstre på den andre siden, står det at det ikke skal settes i gang petroleumsvirksomhet i svalbardsonen.

– Ikke petroleumsvirksomhet

Oljedirektoratet, som har satt i gang seismikken, kaller ikke aktiviteten for petroleumsvirksomhet.

– En av Oljedirektoratets oppgaver er å kartlegge uåpnede områder på norsk sokkel. Det er det vi gjør i svalbardsonen. Det er ei ren kartlegging, sier informasjonssjef i Oljedirektoratet, Eldbjørg Vaage Melberg.

Hun støttes av Høyres Nikolai Astrup, som er medlem i Energi- og miljøkomiteen.

– Samarbeidsavtalen er veldig tydelig på at vi ikke skal åpne for petroleumsvirksomhet i disse områdene. Det gjør regjeringen heller ikke, og det har vi ingen planer om. Men det er i fellesskapets interesse at vi samler inn mest mulig informasjon om norsk territorium, også til havs, sier han til TV2.

– Petroleumsvirksomhet

Miljøorganisasjonen Greenpeace er imidlertid ikke i tvil om hva det er norske myndigheter bedriver i svalbardsonen.

– Dette er petroleumsvirksomhet, sier Truls Gulowsen i organisasjonen.

Han begrunner sin konklusjon med at petroleumsressurser er det eneste man kartlegger ved bruk av denne typen seismikk. Den kartleggingen som behøves utover petroleumsressurser har man ifølge Gulowsen allerede gjort i området for mange år siden.

Greenpeace var tidligere denne uken på vei til området hvor aktiviteten foregår, men fant ikke skipene.

– Seismikkskipene har dratt til havn, sannsynligvis for å bunkre. Det er en glimrende mulighet for politikerne til å stoppe denne unødvendige og skadelige aktiviteten, sier Gulowsen.

Må snakke sammen

Venstres Ola Elvestuen, som denne uken var i Longyearbyen (se side 3), har ikke nølt med å kalle seismikkskytingen for petroleumsaktivitet. Han skal nå snakke med regjeringen for å få fullstendig klarhet i en del ting.

– For det første må vi få forklart fra regjeringen nøyaktig hva det er Oljedirektoratet driver med i svalbardsonen. Deretter må vi snakke om hvordan samarbeidsavtalen skal tolkes, sier Elvestuen.

– Hvis det er slik at Oljedirektoratet har satt i gang seismiske undersøkelser i området på egen hånd, uten å varsle politisk ledelse, så er det intet mindre enn oppsiktsvekkende, legger han til.

Etter planen skal seismikkskytingen i svalbardsonen avsluttes i midten av september.

Powered by Labrador CMS