Turfølge gikk gjennom isen

Sysselmannen måtte rykke ut med helikopter fredag, etter at flere i et turistfølge gikk gjennom isen på østkysten.

Publisert

Skuterfølget som besto av en guide og sju turister var ved Mohnbukta på østkysten av Spitsbergen da hendelsen inntraff. Følget var på vei over isen, da to skutere havnet i en isråk. Tre i følget havnet i isvannet.

– Vi fikk melding i 14-tida, og rykket ut med helikopter, sier sysselmannsførstebetjent Irene Welle hos Sysselmannen.

Mohnbukta og området rundt er et populært utfartssted på grunn av den flotte naturen og de gode mulighetene for å se isbjørn siden sjøen fryser til her. Ifølge Sysselmannen har turoperatøren vært og gjort ismålinger langs den planlagte traseen dagen i forveien, men i løpet av natta har isen sprukket opp.

En del av turfølget hadde kommet seg over til stranda da to snøskutere gikk gjennom. Etter at turistene som var havnet i vannet var berget opp på isen, slo guiden opp nødtelt mens de ventet på hjelp. De andre måtte vente ute på trygg is.

– Det gikk bra med folkene. De ble bare våte, sier Welle, som oppfordrer folk til å være oppmerksomme på sprekkdannelser når de er ute på tur.

Det var vanskelig å se sprekkdannelsene fra bakken, men redningsmannskapet så sprekkene tydelig fra lufta.

Da helikopteret ankom Mohnbukta, tok de med seg hele turfølget tilbake til Longyearbyen

– Vi tok hele følget til sykehuset. De var våte og kalde, sier Irene Welle.

Turfølget besto av menn og kvinner i 30-40-årene. Nasjonaliteten er ukjent for politiet. Turoperatøren planla å hente turutstyret senere samme dag.

Powered by Labrador CMS