– To liv på grunn av klimaendringer er nok

– Nå er det nok, sa Erik E. Eggenfellner, og fikk full støtte og applaus fra deltakerne på verdens nordligste klimastreik.

STREIKET: Det var mange barn og unge fra Longyearbyen skole som protesterte mot det de mener er en for slapp norsk klimapolitikk.
Publisert
SANG: Allsang med Lillebjørn Nilsens «Barn av regnbuen».
USIKRE: Unis-studentene spør, hvem svarer?

– Vi har allerede mistet to menneskeliv på grunn av klimaendringene. Nå er det nok, sa han, og siktet til skredet i 2015.
Nedenfor talerstolen sto rundt 150 skoleelever og Unis-studenter.


– Jeg hører foreldrene mine snakke om at de kjørte på fjordene her med skuter tidligere. Jeg er født i 2002, og kan ikke huske at det har vært mulig å kjøre på Isfjorden, til tross for at den har det navnet, sa Eggenfellner.
Han henvendte seg til det voksne publikummet, og minnet på at han taler på vegne av de unge som vokser opp på det stedet i verden som merker den største endringen i klimaet.
Noen minutter før appellene ved Lompensenteret hadde to tog med barn, ungdom og unge voksne møtt hverandre fra hver sin kant. Med Gruvebusen, en god del voksne og diverse medier som tilskuere, ble det holdt appeller, sunget og ropt slagord.

Krever systemforandring
Allerede da det første demonstrasjonstoget kom vandrende opp fra Unis mot sentrum, skjønte byen at noe var i ferd med å skje.
«System change - not climate change!» Med taktfaste rop og trommeslag gikk toget fra Unis oppover mot torget utenfor Lompensenteret. Mon tro hva han tenkte, Gruvebusen på torget, da han så klimaengasjementet hos de unge.


Fra den andre kanten kom barn og ungdom fra Longyearbyen skole. «Tenk med hodet, redd vår klode» lød ropet fra skoleelevene da de kom nedover gågata.
Anna Kexel fra Tyskland var en av de som fikk organisert demonstrasjonen. Fra talerstolen ved torget kom hun med et sterkt ønske.
– La oss kalle det en klimakrise, ikke en klimaendring. For jeg vil forhindre disse endringene i å skje. Vi kan ikke bare innfinne oss med at de skjer, men faktisk gjøre noe for å stoppe og aller helst reversere det, sa hun.

Globalt engasjement
Midt inni mengden med demonstranter går franske Alois Revéret. Han mener det er på høy tid at noe blir gjort med klimatrusselen.
– Jeg er redd for at i allerede er på vei inn i et nytt klima. Vi har dårlig tid, sier han.


Ved siden av ham går kinesiske Min Yang og er enig. Hun har demonstrert for miljøet tidligere, i Kina, og markerer gjerne at det må skje en endring i klimapolitikken også.
For initiativtakerne på Unis var oppmøtet over all forventning.
– Vi er utrolig fornøyd med dagens streik. Det er flott å se så mange engasjerte unge som vil kjempe for fremtiden, sier en av organisatorene bak streiken, Dagny Sanden Døskeland.
APPELL: Erik E. Eggenfellner var en av flere som holdt appell utenfor Lompensenteret. Han mener det er på høy tid å gå mer drastisk til verks i klimapolitikken.
KOKER: Nå må norske politikere gjøre noe, mener elevene fra Longyearbyen skole.
SIER IFRA: Barn og unge viste stort engasjement i klimastreiken.
FRA KINA: Kinesiske Min Yang var med i demonstrasjonen.
Powered by Labrador CMS