Hilde og Sunniva skal overvintre alene i villmarken:

Tester elektriske skutere som lades med solceller og vindkraft

Etter 23 år på Svalbard går drømmen endelig i oppfyllelse for Hilde Fålun Strøm. «Hjerter i isen» blir virkelighet.

Hilde Fålun Strøm til venstre og Sunniva Sørby er i rute med planleggingen av overvintring neste høst. Denne uken lanserer de drømmeprosjektet sitt.
Publisert
Fangsthytta Bamsebu ligger vakkert til i Van Keulenfjorden, milevis fra nærmeste nabo.Fra den lille hytta skal de samarbeide med forskere, vitenskapsmenn, skoler, studenter, næringsliv og følgere over hele verden.
Bamsebu ligger i Van Keulenfjorden.
Bamsebu er bare 20 kvadratmeter stor og blir basen i ni måneder for de to kvinnene som skal overvintre .

Sammen med sin norskfødte kanadiske venninne, Sunniva Sørby, planlegger Hilde et nimåneders langt vinteropphold på Bamsebu i Van Keulen-fjorden fra august 2019 til mai 2020. Hytta ligger i Sør-Spitsbergen nasjonalpark og er privateid, men Hilde og mannen, Steinar Strøm, har disponert den de siste ti årene.

– Dette er en drøm jeg har hatt helt siden jeg flyttet til Svalbard. Jeg har prøvd å få med med Steinar på overvintring, men har vel etterhvert egentlig forstått at han ikke har så lyst til det. Nå er han glad for at jeg har fått med meg Sunniva og støtter prosjektet fullt ut, sier hun.

Forberedelser

De to venninnene ble kjent for to år siden. Sunniva har vært på Svalbard en del ganger. Hun har lang fartstid fra opphold i Antarktis. Neste vinter skal de bo på 20 kvadratmeter og leve med og i naturen.

– Jeg føler jeg kjenner henne godt og jeg er helt trygg på at hun er makkeren som passer perfekt til dette. Vi har jobbet med dette prosjektet allerede i halvannet år nå, sier Hilde.

Prosjektet har opprinnelse fra Hildes firma «Med hjertet i isen», men lanseres denne uken som «Hearts in the ice».

Hilde har til sammen åtte måneder fartstid fra opphold på Bjørnøya og Jan Mayen. I tillegg har hun et to måneders vinteropphold på Austfjordnes. Over 200 isbjørnmøter og mye felt- og fangsterfaring vil komme godt med. Hun kjenner godt til følelsen av å være langt hjemmefra og isolert fra resten av verden, men dette blir helt spesielt.

– Jeg kommer til å lære mye om meg selv og Sunniva, men mest om meg selv.

– Hva frykter du?

– Jeg er redd for savn, vanskelig bjørn, dårlig vær, vanskelig tilkomst og ødelagt utstyr. Men jeg har en stor drivkraft og er helt sikker på at jeg takler dette.

Hilde har stor respekt for kvinnene som har overvintret før dem.

– De var helter, og det vi nå skal gjøre kan ikke sammenlignes. De ofret alt og var skikkelig tøffe. Vi kommer til å ha alt vi trenger og kan proviantere for hele perioden. Strøm får vi via vindmølle og solcelle, og vi skal kommunisere via satelitt.

Prosjektet

De har allerede en rekke samarbeidspartnere og sponsorer med på laget. En viktig del av oppholdet er kommunikasjon og kunnskapsdeling.

«Hjerter i isen» skal være deres bidrag i kampen for naturen og klima. De skal gjøre målinger for forskere, prøve ut ny miljøvennlig teknologi, rapportere om vær og isforhold samt levere informasjon til Nasa. Alt skal kommuniseres ut på nettsiden, i blogger og sosiale medier. De skal også samarbeide med skoler og studentmiljøer.

– Jeg synes det er viktig å formidle det jeg opplever som veldig uheldige endringer i klima uten at jeg er noen klimaekspert. Men jeg har sett endringer som bekymrer både når det gjelder temperatur som stiger, is som forsvinner, dyreliv som endrer seg, skred og jordras og breer som trekker seg tilbake. Vi må finne en ny retning. Jeg har en enorm kjærlighet til Svalbard, det er inni hjertet, sier hun.

Ny teknologi

Neste sommer skal proviant og utstyr fraktes med båt frem til Bamsebu. Helikopter er ikke aktuelt siden hytta ligger i en nasjonalpark og det er strenge restriksjoner for flyvninger. Med på flyttelasset skal også to elektriske skutere fra produsenten Taiga i Canada. De kommer først på markedet i november 2019, men allerede fra september måned, så fort snøen legger seg, skal de tas i bruk av Hilde og Sunniva.

– Jeg har vært med på å forurense og kjørt over 60.000 kilometer på skuter, halvannen gang rundt jorda. De går ikke akkurat på luft. Jeg ønsker å være med på å gjøre en forskjell og derfor skal vi teste muligheten for å lade elektriske skutere på solcelle og vindkraft, noe som kan bli revolusjonerende både for de som driver næring og for private, sier hun.

Gleder seg

Hilde har full jobb som produktsjef i Hurtigruten Svalbard, og bruker fritid og kvelder på å planlegge turen. I de ni månedene hun skal være på overvintring, har hun fått permisjon fra jobben.

I tillegg til å inngå avtale med samarbeidspartnere og støttespillere har damene i 50-årene engasjert en mental trener som skal lage et opplegg for dem, på linje med det toppridrettsutøvere har.

Dagene på Bamsebu ser hun for seg vil gå med til å hogge ved, finne vann, lage mat, fiske, og kommunisere på alle plattformer det de registrerer.

– Jeg gleder meg veldig, men det er også litt skrekkblandet fryd. Med dette prosjektet ønsker vi å oppfordre alle til å bli en litt mer bevisst forbruker som vurderer sine valg og vaner. Vi skal i alle fall prøve å være gode forbilder, mens vi er på Bamsebu, sier hun.

Powered by Labrador CMS