Startet nasjonaldagen ved minnesmerket

Klokken åtte ble flagget heist av speiderne utenfor Svalbard kirke. En liten forsamling var møtt fram i strålende sol og vind.

Nasjonaldagen i Longyearbyen.
Publisert

Sokneprest Siv Limstrand holdt en blomsterhilsen ved 22. juli minnesmerket. Fem ungdommer fra Longyearbyen var på Utøya 22. juli 2011. Det var Astrid, Aslak, Torje og Viljar. Johannes Buø (14) var en av de 77 på AUFs ungdomsleir som aldri kom tilbake.

– De hadde gått inn i si tid. De ville ta ansvar. De ville være med å utvikle og forme Norge videre til et samfunn som tar opp i seg og tåler si tid. Et tolerant, mangfoldig, rettferdig og likestilt samfunn, sa Limstrand.

Hun trakk også paralleller inn i vår tid til Manshaus som akkurat står tiltalt for drap og terrorhandling mot en moske i Bærum i 2019.

– Tapet av de 77 kan aldri gjøres godt igjen. Men vi kan velge å gå inn i vår tid, være årvåkne mot tankegods og ideologier som truer troen på menneskets verd. Sånn kan vi hedre Johannes Buøs minne, avsluttet hun før et minutts stillhet.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Bautaen

Stiger Bent Jakobsen holdt talen ved bautaen på Skjæringa. Selv om dette blir en helt spesiell feiring i en helt spesiell tid, så pekte han på det unike samholdet i byen, og at det nå er viktig å hjelpe hverandre.

Bent Jakobsen legger kransen på bautaen på Skjæringa.

– Nå er tiden for å vise samhold og støtte. Støtt opp om det lokale næringslivet og støtt opp om hverandre. Ta en ekstra telefon til slekt og venner. Vis ekstra hensyn til de som sliter i denne tiden. Jeg tror vi kan ta lærdom av denne krisen og komme styrket ut på den andre siden. Vi er heldige vi som bor i Norge, er heldige som bor i en velferdsstat med støtteordninger og et bra helsevesen. Vi lever i et land med frihet og likeverd. Dette har ikke kommet av seg selv. For at vi skal få leve slik har noen betalt den ultimate pris. De ga sitt liv for at vi kan leve i frihet, sa Jakobsen før han la på kransen for å hedre disse.

Etter bekransningen av bautaen på Skjæringa bar det videre for å avgi en hilsen og bekransning av bautaen ved Huset. Rektor Frode Westby Thorstad holdt en kort tale før Longyearbyen storband sitt korps spilte til «Gud signe vårt dyre fedreland.»

Powered by Labrador CMS