Isbjørnene som ble flytta:

Slik gikk aksjonen

Isbjørnbinna og ungen som ble immobilisert og flytta til nordsiden av Isfjorden var oppe og gikk da Norsk Polarinstitutt dro fra dem.

Bilde av isbjørnbinna og datteren etter at de hadde kommet seg opp etter flyttingen mandag kveld.
Publisert

– De ble flytta og aksjonen gikk bra. Veterinæren ga dem antidot, noe som gjør at du får dem opp igjen kjapt. Da vi var ferdige reiste de seg innen veldig kort tid og vi så at de var i grei form, sier Jon Aars i Norsk Polarinstitutt.

Varme forhold

De fulgte etter de to bjørnene en liten stund før de fikk bedøvd dem. Det var relativt varmt i Longyearbyen i går og sol, og isbjørner blir fort varme.

– Vi er konservative når det er varmt ute. Vi fulgte etter dem en liten stund først, uten at vi klarte å «darte». Derfor ga vi dem fem minutter pause. På andre forsøk fikk vi skutt på under et minutt. Det tålte de, men man skal ikke jage så mye lengre enn det vi gjorde. Vi fulgte med på stoppeklokke, og vurderer hele tiden. Men alt er individuelt, og denne binna løp ikke i full fart hele tiden, sier Aars.

Annet medikament

Under denne immobiliseringen ble en annen miks med medikamenter brukt enn det som er vanlig. Fordelen med det er at du kan få bjørnene opp igjen med en gang. Nytt var også at de fikk oksygen under transporten, noe Norsk Polarinstitutt ikke har brukt tidligere.

– Det henger sammen med medikamentet vi brukte, når man gir antidot går de lavere på oksygen. Men det er aldri dumt å gi oksygen uansett, og vi har kjøpt inn utstyr til det nå, sier Jon Aars.

Eldre binne

Binna veide et par hundre kilo, men er ifølge Aars tynn. Mye av vekten dreier seg sannsynligvis om kadaveret hun spiste på da de var på Hiorthhamn.

– Det er ikke unormalt at isbjørnene er tynne på denne tida, men hun begynner også å bli en eldre dame. Hun er rundt 15 år, og på vei inn i alderdommen, forteller Aars.

Ungen, en jente, veide 49 kilo, og var i god form og så fin ut, ifølge forskeren. Den fikk også melk av mora.

– Hvordan er jaktforholdene for isbjørnene som befinner seg ved Isfjorden?

Slik så det ut på Hiorthhamn under immobiliseringen i går.

– Det er ikke veldig mye å jakte på med mindre de er reinsdyrjegere. Jeg tror ikke denne binna er det. De finner kanskje noe som har drevet i land. Det er mange isbjørner på denne tiden som enten går og ser om de finner noe eller bare slapper av – de klarer seg fint uten mat en stund, sier Aars.

Merket med halsbånd

Isbjørnene, som holder til i Isfjorden, ble ikke flyttet veldig langt denne gangen. Tidligere har man gjerne flyttet by-bjørner til Nordaustlandet. De kan derfor komme tilbake til området rundt byen om ikke veldig mange dager.

– Det er vanskelig å gjette, men de kan komme fort tilbake. Det kan godt hende at det gir oss en del dager, men det er ikke sikkert at de skal tilbake heller, sier Aars.

Binna er nå merket med halsbånd, noe som gjør at man får oversikt over posisjonen hennes. Halsbåndet posisjonerer annenhver time og gir en iridiumposisjon en gang i døgnet. Hvis binna kommer nærmere enn 25 kilometer fra Longyearbyen «ringer» det hver fjerde time.

– Hvis hun kommer tilbake nå og Sysselmannen vil ha posisjonen kan vi gi dem den. Hvis forholdene er som for noen uker siden, med tjukk tåke, kan du da se hvor de befinner seg, forteller Aars.

Powered by Labrador CMS