Statsbygg setter opp overvåkningskamera

Skuelystne turister ignorerer forbudsskilt ved frøhvelvet: – Farlig og uakseptabelt

Statsbygg opplever uønsket besøk ved frøhvelvet og har valgt å sette opp overvåkningskamera.

Frøhvelvet (til høyre på bildet) er trolig Longyearbyens mest populære attraksjon blant utenlandske turister.
Publisert
Reiselivssjef Ronny Brunvoll mener at Visit Svalbard har en god dialog med Statsbygg, og påpeker at det er vanskelig å fange opp alle turistene som vil se frøhvelvet.

Statsbygg utfører i disse dager et omfattende utbedringsprosjekt ved Svalbard Globale Frøhvelv.

Anleggsarbeidene startet i januar, og siden april har BetonmastHæhre gjennomført større anleggsarbeid på plassen utenfor frøhvelvet.

Arbeidende omfatter etablering av en ny og vanntett adkomsttunnel.

Kan ikke besøkes

Statsbygg fortviler imidlertid over at skuelystne kommer for nær anleggsarbeidet.

– Vi er bevisst på at frøhvelvet er en meget stor turistattraksjon, kanskje den mest kjente i Longyearbyen. Derfor har vi en bevisst holdning rundt å holde området tilgjengelig for turister i en vanlig driftssituasjon, men nå er fasiliteten i en større byggefase, sier prosjektleder Rainer-Helge Braun.

Les også: Amerikanske TV-stjerner besøkte frøhvelvet

– Vi har hele tiden vært bekymret for at uvedkommende kan trenge seg inn på anleggsområdet, noe som er direkte farlig. Senest i juni var vi i kontakt med Visit Svalbard og opprettet en god dialog med dem for å gjøre dem oppmerksomme på at anlegget for tiden ikke kan besøkes, sier Braun.

Han legger til at turistnæringen har tilpasset seg ønskene og vist hensyn til at området ikke kan besøkes.

– Farlig og uakseptabelt

Turistene må holde seg i god avstand fra inngangspartiet når de tar bilder, og biler må parkere minst 100 meter unna inngangsområdet for ikke å hindre anleggstrafikken som kjører til og fra frøhvelvet.

– Dette fungerer etter vårt syn godt. Likevel har vi den seneste tiden sett en del turister som ignorerer forbudsskilt og sperringer, for så å vandre inn på anleggsområdet uten å vise respekt for arbeidene som foregår eller risikoen de begir seg inn i. Dette er direkte farlig og helt uakseptabelt, sier prosjektlederen i Statsbygg.

Les mer: Utbedringer på frølageret for 37 millioner kroner

Som reaksjon på dette var Statsbygg valgt å sette opp kameraovervåkning, og vurderer å ta videoopptak av anleggsområdet.

– Vi må ta grep. Ved uønsket besøk kan vi identifisere biler som kjører turister opp hit og tilrettelegger for uønsket inntrenging på anleggsområdet, men vi skal ikke filme dem som kjører forbi, sier Braun.

Statsbygg opplever uønsket besøk ved frøhvelvet og har valgt å sette opp overvåkningskamera.

Utfordrende

Reiselivssjef Ronny Brunvoll forstår frustrasjonen.

– Jeg registrerer at de setter opp overvåkningsutstyr, og det har de rett til å gjøre. Men jeg vil berømme Statsbygg og Rainer-Helge Braun for at de har gått i dialog med oss i stedet for å gå til media eller ty til Facebook. Det setter vi stor pris på, sier Brunvoll.

Les også: Lagrer «Skrik» i Gruve 3

Han legger ikke skjul på at det er vanskelig å få alle til å holde seg langt nok unna frøhvelvet.

– Vi hadde en gjennomgang tidligere og har god dialog med reiselivsbedriftene, men det er ikke så lett å unngå at noen gjester beveger seg feil, sier den avtroppende reiselivssjefen og legger til:

– Det er en del av utfordringen her i byen, å lede folk der de skal gå og lære dem hvor de kan gå og hva de kan gjøre.

Utviklet retningslinjer

Barnehagene i byen har uttrykt frustrasjon over at turister tar seg inn i barnehagene med den største selvfølgelighet, for å se hvordan de har det der eller låne toalettet.

Som Svalbardposten har skrevet tidligere, skal det snart males piler på bakken for å vise turistene hvor de bør gå.

Longyearbyens historie: – Frøhvelvet er nye Noahs ark

Som første arktiske destinasjon har Longyearbyen utviklet egne retningslinjer for besøkende. Målet er å gi turistene den informasjonen de trenger for å vise hensyn og være gode gjester.

Gjester som besøker Longyearbyen oppfordres til å gjøre som de lokale - respektere dyrelivet, naturen og folkene rundt seg.

Skal be om tillatelse

Retningslinjene, som inneholder tips og råd om hvordan man kan være en hensynsfull gjest, oppfordrer blant annet besøkende til å prate med lokale, men respektere folks privatliv og be om tillatelse før de tar bilder.

Les også: Ønsker å skjerme barna

Besøkende oppmuntres også til å bidra til lokal økonomi ved å benytte seg av handlemulighetene, så lenge de husker at pruting ikke er vanlig. Turister får også beskjed om å holde seg på riktig side av veien og bruke søppelkassene som finnes i byen.

Retningslinjene er utarbeidet av Visit Svalbard, Longyearbyen havn og Svalbard cruisenettverk, med støtte fra Nordisk Atlantsamarbeid.

Viktig turistattraksjon

Brunvoll i Visit Svalbard mener at retningslinjer og tydelig skilting er viktig.

Han opplever frøhvelvet, hvor noen turister altså ignorerer forbudsskiltene og tar seg inn på anleggsområdet, for å være en svært viktig turistattraksjon for utenlandske gjester.

– Frøhvelvet er helt klart ett av stedene som folk ønsker å se når de kommer hit. Det er ikke så populært blant norske gjester, men det er en veldig stor attraksjon blant internasjonale gjester. Historien om frøhvelvet fortelles internasjonalt, og frøhvelvet er det første mange av gjestene spør om når de kommer til Longyearbyen, sier Brunvoll.

Les også: Gir seg som reiselivssjef

Han er glad for at det i forbindelse med utbedringsarbeidet skal legges bedre til rette for turister ved Svalbard Globale Frøhvelv.

– Det er en del utflukter til frøhvelvet, deriblant fotturer med guide, og jeg er veldig glad for at det nå tilrettelegges bedre der oppe, sier reiselivssjefen.

Powered by Labrador CMS