Skredrapporten er klar

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) er ferdige med skredfarevurderingen for Longyearbyen. Torsdag presenterer de rapporten på folkemøte på Unis.

I november ble store deler av Longyearbyen evakuert etter rekordmye nedbør, mens NVE jobbet med en ny skredfarevurdering for Longyearbyen. Nå er den klar.
Publisert
Knut Hoseth, fungerende regionsjef Region Nord, Norges vassdrags og energidirektorat (NVE).

– Vi skal presentere resultatene fra skredfarevurderingen som nå er utført. Der får vi en oppdatert vurdering av hvordan skredfaren er for ulike typer skred i bebygde områder i Longyearbyen, sier fungerende regionsjef i NVE Region Nord, Knut Hoseth.

Rapporten skulle i utgangspunktet ha vært klar i oktober.

– Vi har hatt et konsulentselskap som har vært inne og gjort denne jobben. Det har tatt tid for dem å bli ferdige. Vi har også brukt en del tid på å kvalitetssikre produktet. Vi må være helt sikre på at det som presenteres er av god kvalitet, sier Hoseth.

– Må det gjøres store grep for å skredsikre Longyearbyen?

– Det vi vil informere om på folkemøtet. Nå kan vi bare si at vi får på plass nye skredfarevurderinger og dermed et godt grunnlag for å gjøre fremtidige tiltak for å ivareta sikkerheten for bebyggelsen i Longyearbyen, svarer Hoseth.

Lokalstyreleder Arild Olsen sier at han har hatt møte med NVE tirsdag morgen, der han fikk vite at rapporten legges fram torsdag.

– Det er gledelig at vi endelig får den. Det skal være et samlet, godt og robust verktøy for å gjøre de rette valgene framover. I mellomtiden har NVE etablert et godt og robust skredvarslingssystem, sier han.

Han håper at byen etter hvert kan komme i en situasjon der det ikke er behov for et skredvarslingssystem.

– Det er en stor jobb vi har foran oss. Først må jeg lese rapporten, og dra essensen ut av den. Så må vi gjøre gode og riktige valg, sier lokalstyrelederen.

Powered by Labrador CMS