Senter for verdens værdata

Svalbard er blitt verdens viktigste sted for nedlastning av værdata fra satellitter.

I 1997 kom den første antennen på Platåfjellet over Longyearbyen, nå er det 40 slike og SvalSat får stadig større aktivitet. –Datanedlasting gir stadig flere arbeidsplasser, sier administrerende direktør Rolf Skatteboe (tv) og antenneansvarlig Reidar Norheim i Kongsberg Satelitte Services.
Publisert

KSAT investerer i år 100 millioner kroner i en rekke nye antenner fra New Zealand i øst til Fairbanks i vest. Stasjonen på Platåfjellet skal styrkes ytterligere, og de 40 antennene vil få enda flere oppgaver.

– Meteorologi og værdata er blitt stadig mer aktuelt for mange. Svalbard er nå verdens viktigste sted for å laste ned værinformasjon, og dette er med på å gi mer presise værvarsel verden rundt, sier administrerende direktør Rolf Skatteboe Kongsberg Satellite Services, som eier og drifter SvalSat i Longyearbyen.

Fra tørke til ulovlig fiske

Samtidig som selskapet etablerer nye antenner verden rundt for nedlastning, skytes det opp en ny generasjon satellitter som er mindre, billigere og mer fleksible.

Satellitt-selskapet OneWeb skal sende opp cirka 900 satellitter i bane rundt jorden, fra før er rundt 3.000 større og mer «gammeldagse» i drift. De nye satellittene vil gi bedre kommunikasjon, og sikre internett tilgang i områder som ikke har det i dag.

En annen ny samling satellitter er Planet Labs. 350 satellitter kan jobbe med alt fra å registrere tørke i landbruket, via ulovlig fiske i Barentshavet til å «se» hvilket vær vi får i dagene og ukene som kommer. Man kan registrere varierende is i Polhavet, og se hvordan naturen endrer seg.

Når flere satellitter nå skal betjenes, betyr det at jordovervåkingen blir tettere og kunden kan få data fra sitt område oftere.

– Svalbard er på grunn av sin beliggenhet og tilgjengelighet et viktig senter for nedlastning av satellitter i polar bane. Det at vi fikk fiberkabel nordover i 2003 har skapt en sterk økning i aktiviteten, sier Skatteboe, som ikke legger skjul på at dette har skapt milliardomsetning for hans selskap.

Viktig kabel

I 2003 var det tre antenner på Platåfjellet, nå er det 40 og det vil komme flere.
Fiberkabelen ble realisert gjennom et samarbeid med den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA og det statlige amerikanske meteorologiselskapet NOAA. Disse to spleiset på de omlag 300 millioner kronene kabelen kostet, sammen med Norsk Romsenter og KSAT.

– Denne kabelen har gjort mye for samfunnet i Longyearbyen, og er nå også trukket og tilkoblet i Ny-Ålesund. At beboerne har superraskt nett er en bieffekt. Viktigst for oss er at våre kunder får de data vi laster ned tilgjengelig i løpet av tiendedels sekunder, sier Skatteboe som minnes «gamle dager», da store datamengder lagret på disketter måtte sendes med fly til kunder i USA.

KSAT betjener nå 80 satellitter og har cirka 100 kunder som kjøper deres tjenester. Når de nye satellittene i PlanetLabs kommer, vil både antallet kunder og utvalget av tjenester øke.

– Vi har 97 prosent av våre kunder i utlandet. 56 prosent av disse er i USA, 24 prosent i Europa og ti i Asia, sier Rolf Skatteboe.

Powered by Labrador CMS