Så varmt ble det i helgen

I helgen var det meldt opp mot 20 varmegrader. På det varmeste ble det målt 16,1 grader på Svalbard lufthavn.

På Kroa var det god stemning lørdag kveld og folk benyttet anledningen til å nyte sola og varmen.
Publisert

– Værsituasjonen tilsa at det kunne bli veldig varmt fordi det kom store varme luftmasser med østlig vind, men det slo dessverre ikke helt til, sier meteorolog på Svalbard lufthavn Ine-Therese Pedersen.

I de høyere skylagene var det likevel opp mot 20 grader. Selv om hun hadde fri i helgen fulgte hun nøye med på temperaturene ved de ulike målestasjonen på Svalbard både lørdag og søndag. Det ble også satt noen rekorder på noen av stasjonene som ikke har så lang historie med målinger.

– På Akseløya ble det satt rekord med 13,5 grader. Forrige rekordmåling var 13,4 som ble målt 30. juli 2013. Målingene der startet opp i 2010, så det er ikke så lenge siden, sier Pedersen.

I Ny-Ålesund ble det målt makstemperatur på 16 grader lørdag 6. juli. Det er femte varmeste måling siden oppstarten av målingene i 1974. Men det var enda et stykke opp til rekorden på 18,7 grader den 7. juli 2005.

På Isfjord Radio var det også varmt. Der viste gradestokken 16,4 grader søndag 7. juli. Det er nest høyeste målte temperatur siden 27. juli 1966. Målingene på Isfjord Radio begynte i 1954.

– Det var en kjempespennende helg. Det er kjekt å være meteorolog når man har noe hyggelig å melde. Men videre framover ser det ut som vi er tilbake til mer normale sommertemperaturer på mellom fem og ti grader, melder meteorologen.

Høyere normaltemperatur

Ved værmeldinga for Nord-Norge melder meteorologikonsulent Rune Skoglund at juni har hatt høyere normaltemperatur enn vanlig.

– Vi har hatt en måned med en temperatur som ligger 2,8 grader høyere enn normalen. Snittemperaturen i juni var 4,8 grader for hele øyriket fra Bjørnøya i sør og helt nord. Men det har også vært en tørr måned med lite regn. Vi fikk bare syv prosent av nedbøren som er normalt for juni, sier han.

Varmerekorden i Longyearbyen ble satt den 16. juli 1979. Da ble det målt 21,3 grader.

Temperaturen stiger

Klimaforsker Ketil Isaksen er ikke overrasket over de høye temperaturene. Nå er det målt 103 måneder på rad med høyere normaltemperaturer enn normalt

– Vi har de siste årene sett veldig tydelige tegn på at Arktis er under kraftig oppvarming og at vi ikke kommer tilbake til normalen. Temperaturøkningen har vært stor de siste tretti årene. Selv en kjølig måned er ikke under normalen lenger. Svalbardregionen har den største oppvarmingen. Det er urovekkende, og det skjer såpass raskt. Temperaturen her har steget tre til fire grader de siste tjue til tretti årene, sier han.

Den ekstreme varmen sør i Europa den siste tiden og kulderekordene på fastlandet mener han kan ha sammenheng med endringene i klima.

– Det pågår spennende forskning på hvordan den kraftige oppvarmingen i Arktis påvirker været andre steder på kloden og slår ut med ekstreme rekorder andre steder, sier han.

Prøv Svalbardposten for 10 kr første måned!

Betal enkelt med Vipps

Abonnementet fornyes automatisk til 220 kr per måned.

Powered by Labrador CMS