Reiselivsaktører og forskere samarbeider om turisme

Denne måneden startet prosjektet «Balancing Act». Det skal hjelpe reiselivet på Svalbard inn i fremtiden.

Samarbeidsprosjektet Balancing Act hadde oppstartsmøte på Universitetssenteret på Svalbard i midten av september. Fra venstre: Bjørn Kalterborn, Norsk institutt for naturforskning, Julia Olsen, Nordlandsforskning, Frigg Jørgensen og Ann Lennert, AECO, Bjørn Vidar Vangelsten, Nordlandsforskning, Ronny Brunvoll og Trine Krystad, Visit Svalbard, og Grete Hovelsrud, Nordlandsforskning.
Publisert

– Dette er banebrytende. Forskerne har invitert oss inn helt fra starten, fordi kompetansen næringen besitter er avgjørende for at prosjektet skal lykkes, sier Trine Krystad i Visit Svalbard.

Fire års prosjekt

I midten av september hadde prosjektet oppstartsmøte på Svalbard. Det er Nordlandsforskning selv som skriver om samarbeidet i en pressemelding. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd, og består av både lokale aktører og internasjonale forskere. Prosjektet skal pågå i fire år. Visit Svalbard og Aeco har vært med på å utforme innholdet i samarbeid med forskere fra Nordlandsforskning, Vestlandsforskning, Norsk institutt for naturforskning, Unis og Brown University i USA.

– Hvis vi skal skape endringer og relevant ny kunnskap, må næringa være med. At vi samarbeider så tett allerede fra begynnelsen, er svært uvanlig, jeg har aldri vært med på det før, sier Grete Hovelsrud, prosjektleder og seniorforsker ved Nordlandsforskning.

Fremtidens produkter

Noen av problemstillingene som skal undersøkes er hvilke muligheter og hindringer som ligger i bestemmelsene som styrer reiselivet på Svalbard, om forvaltningen er forutsigbar og i takt med målet, hva lokalbefolkningen i Longyearbyen tenker om reiselivet, og hva som skal til for at fremtidens produkter er attraktive og bærekraftige.

– Kunnskap er et viktig stikkord. Vi skal produsere ny kunnskap men også sortere ut hva som er fakta og hva som er myter i jungelen av reguleringer og politikk som styrer reiselivet. Ny kunnskap om miljø- og samfunnsmessige endringer vil danne grunnlag når prosjektet skal diskutere fremtidens produkter. Det vil forhåpentligvis også bidra til en bedre og mer faktabasert forvaltning av de høye miljøambisjonene for øygruppen. Vi har samlet mange kloke hoder i dette prosjektet, så vi skal få det til, sier Trine Krystad.

Powered by Labrador CMS