Lokale tiltak opphevet fra torsdag:

Oppfordrer til fremdeles munnbindbruk

Påbud om bruk av munnbind i Longyearbyen er gjeldende til og med i dag, onsdag 21. april. Smittevernlegen håper folk fortsetter med munnbindbruk.

Fra og med torsdag denne uken er munnbind-påbudet opphevet i Longyearbyen. Smittevernlegen håper likevel at folk fortsetter bruken.
Publisert

– Jeg synes det fremdeles vil være riktig å bruke munnbind. Spesielt der det er mest folk, som for eksempel i dagligvarebutikken og på spisestedene. I tillegg er det viktig at folk holder en meter avstand, sier smittevernlege Knut Selmer.

Han synes at befolkningen og tilreisende generelt totalt sett har fulgt gjeldende påbud på en fantastisk måte. Fremover skal nasjonale anbefalinger følges, blant annet om å bruke munnbind der det er vanskelig å holde en meters avstand.

Mindre risiko for karantene ved munnbindbruk

Påbudet ble innført 11. mars og ble forlenget med en måned 23. mars. Nå som smitten synker på fastlandet, og vinter- og påskeferien er forbi, ser ikke smittevernlegen noen faglig god grunn til å forlenge det ytterligere.

– Men hvis vi får smitte er det mye lettere å drive smittesporing hvis folk er flinke til å bruke munnbind. Hvis man har vært et sted, men har brukt munnbind, er risikoen mindre for at man havner i karantene som nærkontakt, sier han.

Selmer påpeker at også de vaksinerte oppfordres til å bruke munnbind, fordi man likevel kan smitte andre.

Alle over 18 får vaksine før sommeren

3. mai er første vaksinasjonsdato for fastboende over 18 år. Sykehuset har opplevd en del trøbbel med påmeldings-systemet, men Selmer sier at folk ikke har grunn til å bekymre seg.

Smittevernlege Knut Selmer presiserer viktigheten av å fortsatt bruke munnbind. Her fra en vaksinasjonskveld tidligere i år.

– Man må være tålmodig og prøve på nytt etter en dag eller to. Alle over 18 år skal uansett få vaksine i god tid før utgangen av juni, sier han.

Sykehuset har ingen problemer med å fylle opp vaksinedatoene, til tross for de tekniske utfordringene. Vaksinekvelden 3. mai er ifølge Selmer allerede full, mens det er flere ledige plasser 6. mai.

Powered by Labrador CMS