Ønsker å være føre var

Norges vassdrags- og energidirektorat har sjekket snøen over Lia og og Nybyen, og råder Sysselmannen til å evakuere Nybyen i tilfelle det kommer mer snø enn meldt.

Geolog Odd-Arne Mikkelsen i NVE forteller at spesielle snøforhold i fjellsiden over Nybyen gjør at direktoratet råder Sysselmannen til å evakuere området.
Publisert
I tillegg til studenthybler som står tomme i romjula, er det to overnattingssteder for turister og leiligheter for fastboende i Nybyen som nå blir evakuert.

– Vi får en værsituasjon lik den i desember i fjor. Mye vind fra øst, full storm og så kommer det litt snø. Sannsynligvis blir det litt mindre snø enn i fjor, men etter føre-var-prinsippet er det vurdert å evakuere Nybyen likevel, siden været kommer på natta og det er mest utsatt der, sier geolog Odd-Arne Mikkelsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Snøskredvarslingen melder om stor snøskredfare i Nordenskiöld land fra onsdag kveld.

Mikkelsen forteller at om været blir akkurat slik det er varslet nå, er det ikke behov for å evakuere. Det er imidlertid meldt mye snø i Svea, og siden det skal blåse mye kan snøværet komme nærmere Longyearbyen enn forventet.

– Basert på våre råd valgte derfor Sysselmannen å evakuere Nybyen etter føre var-prinsippet, sier Mikkelsen.

Nybyen er vurdert som mest utsatt for skred.

– Det er fordi det ligger snø i gryteformene oppunder fjellet. Der tror vi det kan være et vedvarende svakt lag i snøen som gjør at om det går skred der, kan det gå langt nedover, sier geologen.

Han forteller at de har hatt folk ute for å sjekke snøen i Lia med Vei 230, hvor elleve hus ble tatt av skred i fjor, og området over Vei 222.

– Vi tror ikke det vil gå skred der som kan nå husene. Det er Nybyen som kan være mest utsatt. Det er vår vurdering, sier Mikkelsen.

De har også hatt folk i området bak Nybyen.

– Vi tror vi har godt nok grunnlag til å vurdere slik vi gjør, sier Mikkelsen.

NVE skal ha et nytt møte med beredskapsmyndighetene i Longyearbyen i ettermiddag, når de får oppdatert værvarsel.

Powered by Labrador CMS