Nysgjerrig og oppdatert

Svalbardminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) ble overveldet over det store riket hun har ansvaret for, allerede før flyet hadde landet.

Ministeren med ansvar for Svalbard, Ingvil Smines Tybring-Gjedde (t.h.) ble møtt av sysselmann Kjerstin Askholt da hun ankom Svalbard for første gang tirsdag ettermiddag.
Publisert

– Piloten tok en ekstra sving så vi fikk se litt mer, og det var så flott. Svalbard er så stort og vakkert, sa Ingvil Smines Tybring-Gjedde etter landing på Svalbard Lufthavn i ettermiddag. Hun er samfunnssikkerhetsminister, men har også ansvaret for Polaravdelingen, og dermed Svalbard.

Men en tykk dokumentmappe avslørte at hun ikke bare hadde sett ut av vinduet på veien opp. I ankomsthallen ventet sysselmann Kjerstin Askholt, og så snart bagasjen var plukket opp, bar det bort til helikopterhangaren, og tema var beredskap.

– Vi må hele tiden vurdere beredskapen i nord. Den voksende turistnæringen og ikke minst alle cruiseskipene som trafikkerer farvannene må ses på i en beredskapssammenheng, sa hun.

Tybring-Gjedde går så langt som å si at det finnes et tak for hvor mange turister Svalbard kan ta imot, og at det skal jobbes for å begrense veksten.

Ministeren og følget hennes har et tettpakket program fram til torsdag. Tirsdag kveld ble hun flydd med helikopter ut til «Polarsyssel».

Onsdag blir det en omfattende besøksrunde i Ny-Ålesund før retur til Longyearbyen til flere ting, blant annet nedlegging av krans på graven til krigshelten Trond Astrup Vigtel sammen med elever fra Longyearbyen skole.

– Jeg skal se og ta innover meg så mye som mulig, og forhåpentligvis få snakket med så mange som mulig, også vanlige folk, sier Tybring-Gjedde som gleder seg spesielt til møtet med skoleelevene torsdag.

Powered by Labrador CMS