Longyearbyen lokalstyre:
Ny-ansatt næringssjef
Fra nyåret starter Lennarth Kvernmo (47) i den nyopprettede stillingen som næringssjef i Longyearbyen lokalstyre (LL).
Han utdanket dermed 21 menn og 14 kvinner som også søkte på stillingen. Det er litt over en uke siden Kvernmo ble tilbudt jobben.
– Hjertet begynne å slå litt hardere, sier han og ler, om hva han tenkte da han fikk tilbudet.
Nå jobber han som rådgiver for næring og utvikling i Narvik kommune, som i stor grad handler om å ta tak i sentrale næringsutviklingsprosjekter. Før det jobbet han som næringssjef i Bardu kommune, hvor han fremdeles bor. Opprinnelig er han fra Gratangen.
– Det er med ydmykhet at jeg begynner i jobben, og jeg er stolt over å inneha den kompetansen som Longyearbyen var ute etter, sier Kvernmo.
Næring i sterk prøvelse
Sektorsjef teknisk i LL, Morten Dyrstad, forteller at Kvernmo ble ansatt av den enkle grunn at han hadde de beste kvalifikasjonene når det kom til næringsinnovasjon.
– Vi får en med god erfaring, en som kan næringen godt, og som vil være ute og tilrettelegge for et godt næringsliv i Longyearbyen, sier Dyrstad.
De har gått gjennom intervjuer med syv personer – som ifølge Dyrstad alle kunne fungert i jobben. Av disse syv var det flere lokale. At Kvernmo begynner i stillingen som næringssjef i en krevende tid er det ifølge Dyrstad ingen tvil om.
– Næringen i Longyearbyen står i en sterk prøvelse nå, og det vil være en jobb der det er mye å ta tak i. Samtidig har vi tilrettelagt mye, og man har en klar føring i regjeringens innovasjonsstrategi. Så selv om man står ovenfor en vanskelig tid har man også gode muligheter, sier han.
Formidabel oppgave
Han begynner i jobben rett etter nyåret, og flytter opp med sin eldste sønn. Han går siste året på ungdomsskolen, og skal etter hvert også begynne på videregående i Longyearbyen. Datteren går siste året på toppidrettslinjen på Fauske, og Kvernmos samboer kommer sannsynligvis etter til høsten. Kvernmo har vært på Svalbard to ganger tidligere; én gang i februar i år, og nå nylig i forbindelse med jobben han har fått.
– Jeg har alltid vært fascinert av øygruppen og naturen. Både jeg og familien er naturelskere, og liker å være mye ute både sommer og vinter. Også med snøskuter. Å kunne utforske svalbardnaturen er kjempespennende, sier han engasjert.
Oppgaven som står foran han beskriver han som formidabel.
– Det kan nærmest sammenlignes med en omstilling. Det kommer selvsagt an på hvor kraftig hostekulen blir, hvor lange pandemien varer og når vi får vaksiner som gjør at situasjonen kan normaliseres. Men å tro at situasjonen blir som før er som å tro på julenissen – det blir en verden før og etter korona. Det krever omstilling, både i privat næringsliv og det offentlige. Den prosessen er umåtelig spennende å få være med på, sier han.
Sentrale utfordringer
Noe av det han er forespeilet er at det er svalbardstrategien som danner undertonen i jobben, og arbeidet Longyearbyen lokalstyre nå står ovenfor.
– LL har også pekt på en del sentrale utfordringer, blant annet knyttet til arbeidsmiljø. Det er et uttalt ønske fra sentralt hold at man ønsker en større andel nordmenn, og det har jeg skjønt er en viktig del av dette. I tillegg fokuserer verden på miljø og klima, og Svalbard er i så måte en av de fremste utpostene hvor man kan prøve nye ting som virkelig blir lagt merke til, sier Kvernmo.
– Men dette er ikke noe jeg skal gjøre alene, dette må gjøres i samarbeid med arbeids- og næringslivet, politikere og administrasjon. Her må man løfte i fellesskap. Men at det blir store utfordringer – ja, legger han til.
Ny stilling
Det var i april i år at lokalstyret vedtok den nye stillingen. Bakgrunnen er at man fra statsbudsjettet for 2020 får en million kroner årlig til å jobbe med næringsutvikling. LL-administrasjonen mener dette gjøres best ved å opprette en ny stilling som næringsrådgiver.
Det er en statlig strategi for å utvikle næringslivet på Svalbard etter at Store Norske har redusert sin virksomhet og bemanning her. Målet er blant annet formulert til å være et «levedyktig lokalsamfunn som er attraktivt for familier».
LL har for tiden ingen i administrasjonen som jobber dedikert med denne omstillingen.
I stillingsannonsen stod det blant annet at næringssjefens hovedarbeidsområder vil være oppfølging og implementering av regjeringens strategi for innovasjon og næringsutvikling på Svalbard, implementering av FNs bærekraftsmål, og bidra aktivt i arbeidet med ordnende arbeidsvilkår.