På grunn av skredfare:

Ny evakuering i Nybyen

Cirka 50 personer må evakuere fra Nybyen innen klokka 19 i kveld på grunn av skredfare.

EVAKUERES: De rundt 50 personene som oppholder seg i husene nærmest Gruvefjellet i Nybyen, er evakuert frem til mandag.
Publisert

Sysselmannens beslutning om å evakuere bygningene på oversiden av veien i Nybyen er basert på snøskredfaglige vurderinger fra Skred AS og værprognoser, fremgår det av en melding på Sysselmannens hjemmesider.

Omtrent 50 personer oppholder seg på de aktuelle adressene, får Svalbardposten opplyst.

Området er evakuert av samme grunn to ganger de siste ukene. "Det er fortsatt ustabilt snødekke og fare for skavelnedfall i området", skriver Sysselmannen. Skredfaren forsterkes av sterk vind fra øst og noe snø det kommende døgnet.

Beslutningen er i tråd med anbefalingen fra Skred AS. Det innføres også oppholds- og ferdselsforbud og stenging av veien. I første omgang frem til mandag formiddag. Det vil være biladkomst til Nybyen fra Vei 300 på vestsiden av Longyeardalen. Ferdsels- og oppholdsforbudet betyr også at skuterløypa fra sørsiden av Spisshusene til sørenden av Nybyen er stengt.

TRAFIKK FORBUDT: Veien og skuter-traseen mellom det gamle sykehuset og Nybyen blir stengt for trafikk klokka 19 lørdag kveld.

Oppholds- og ferdselsforbudet gjelder på oversiden av all bebyggelse fra sørsiden av Spisshusene til sørenden av bebyggelsen i Nybyen. Vei 100 på østsiden av Longyeardalen blir stengt fra Longyearbyen skole/det gamle sykehuset til krysset i Nybyen.

SKREDFARE: Sysselmannen innfører oppholds- og ferdselsforbud på oversiden av all bebyggelse fra sørsiden av Spisshusene til sørenden av bebyggelsen i Nybyen, vist med rødt på kartet.

Beslutningen om evakuering og oppholds- og ferdselsforbud ble fattet på et møte mellom Sysselmannen, Skred AS, NVE og Longyearbyen lokalstyre lørdag klokken 13.00. Det vil bli gjort en ny vurdering av situasjonen mandag formiddag.

Longyearbyen lokalstyre (LL) varsler dem som blir omfattet av evakueringen. Informasjon om evakueringen er sendt via SMS til samtlige telefoner i Longyearbyen. LL har idag for første gang tatt i bruk sitt nye system for dette.

FØRSTE VARSLING: Denne tekstmeldingen er den første sendt fra Longyearbyen lokalstyre til samtlige mobiltelefoner i Longyearbyen.

Det er også betydelig skredfare – faregrad 3 - på Nordenskiöld Land og stor skredfare – faregrad 4 – i Svalbard øst og sør. Sysselmannen ber folk som er på tur om å ta sine forholdsregler og følge med på www.varsom.no.

Powered by Labrador CMS