Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Meteorologifullmektig ved Svalbard Lufthavn Torgeir Mørk har kontroll på stormen.
Publisert

– Vi var oppe i full storm her på flyplassen, og på Platåberget var det opp i orkan i middelvind, sier meteorologifullmektig Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn.

Han forteller at den sterkeste middelvinden som ble registrert var på 33 meter i sekundet på Platåberget, med vindkast på 40 sekundmeter. Det var klokken 03 natt til torsdag.

Det var ikke lett å holde seg på beina i vinden onsdag kveld. Det blåste storm og kom en del snøfokk.

Full storm
På flyplassen var stormen på sitt sterkeste en time senere. Klokken 04 var det full storm med en middelvind på mellom 24 og 25 meter i sekundet. I kastene blåste det 30 meter i sekundet.

– Det kan ha vært noe mer innimellom, for i natt ble det bare tatt observasjoner hver hele time, sier Mørk.

Lite snø
Måleren på flyplassen viser at det kom 1,6 millimeter snø fra klokken 07 onsdag til klokken 07 torsdag.

– Reelt kan det ha kommet mer, for snøen kan ha blåst utenfor måleren vår. Snø er vanskelig å måle i sterk vind, sier meteorologifullmektigen.

Flyene på vei
Klokken 13.15 hadde postflyet landet på Svalbard lufthavn som normalt. SAS-flyet som skulle ha landet i natt ble innstilt, men et ekstrafly er ventet inn til Longyearbyen i ettermiddag. Det samme er det ordinære ruteflyet.

– Akkurat nå har vi liten kuling på flyplassen. Det skal bli vind fra stiv til sterk kuling utover dagen og natta, og vi vil ligge i kulingområdet fram til i morgen ettermiddag eller kveld, sier Mørk.

Powered by Labrador CMS