Nærgående isbjørn førte til at ti personer ble evakuert

Turfølget klarte ikke skremme vekk isbjørn som tok seg inn i teltleir i Gipsvika.

Isbjørnen tok seg inn i flere av teltene i Gipsvika.
Publisert
Isbjørnen ble skremt da helikopteret fra Sysselmannen kom. På bildet ses bjørnen gående langs vannkanten.
Turfølget hadde slått leir i Gipsvika, da de ble overrasket av isbjørn. Til slutt ble alle ti i leiren evakuert av Sysselmannen.

Det var litt etter midnatt natt til fredag at et fransk turfølge tok kontakt med Sysselmannen.

– En isbjørn hadde tatt seg inn i teltleiren i Gipsvika, og begynt å rive i stykker telt. De som var på stedet klarte ikke skremme bjørnen bort, sier sysselmannsførstebetjent Atle Rokkan.

Turfølget hadde kommet til Gipsvika i kajakker. Isbjørnvakta hadde oppdaget bjørnen i god tid, og observert den en stund. Folk ble fjernet fra leiren før bjørnen kom. Da de ikke klarte å skremme bjørnen med knallskudd, tok de kontakt med Sysselmannen.

– Vi dro ut i helikopter, og brukte det til å skremme bjørnen et stykke unna. Siden det rådet usikkerhet rundt om den ville komme tilbake eller ikke, bestemte vi oss for å evakuere hele leiren. Bjørnen virket veldig interessert i leiren. En guide og ni andre som var i følget ble med til Longyearbyen, sier Rokkan.

Ingen ble skadet, men deltagerne var tydelig preget av det som hadde skjedd.

– Dette er en påminnelse om at det er isbjørn i området, sier Rokkan.

Turfølget fikk med seg det aller mest nødvendige da de ble evakuert, men igjen står det en teltleir som er delvis rasert av isbjørnen. Sysselmannen sier at deltagerne på turen skal forsøke å få ryddet opp i løpet av fredagen.

Powered by Labrador CMS