Her kommer det folkehøgskole:

– Nå er det bare ren, pur glede

Millioner til Svalbard folkehøgskole i forslag til statsbudsjett.

Daglig leder Espen Klungseth Rotevatn i Svalbard folkehøgskole AS er svært glad for at det blir folkehøgskole i Norges arktiske studentsamskipnads lokaler på Sjøskrenten.
Publisert

Svalbardposten får opplyst at det ligger inne 7,1 millioner kroner til Svalbard folkehøgskole når forslag til statsbudsjett legges frem 8. oktober.

Oppstart blir neste høst.

– Nå er det bare ren, pur glede. Det er ufattelig hva vi har fått til, og at det har gått så fort. Vi har gjort mye riktig og vært heldige. Det er en god kombinasjon. I kveld skal vi suge på karamellen og feire. I morgen bretter vi opp ermene og starter den omfattende og spennende jobben med å bli klar til oppstart i 2019, sier daglig leder Espen Klungseth Rotevatn.

Les også: Signerte avtale om folkehøgskolen

Folkehøgskolen skal tilby linjer innen friluftsliv, klima, miljø, forskning, foto, kunst og barentssamarbeid.

Skolen skal etter planen ha 125 elever og 25 ansatte.

– I tillegg til å skape 25 arbeidsplasser, gir en etablering av folkehøgskole åtte prosent flere nordmenn i Longyearbyen, sier Kjetil Figenschou, leder i Svalbard Høyre.

– Dette blir et unikt tilskudd til folkehøgskolefloraen i Norge. Skolen vil bidra til økt kunnskap og oppmerksomhet rundt Svalbard og Arktis. Jeg tror at en folkehøgskole vil tenne en arktisk gnist i mange norske ungdommer og med det bli en rekrutteringskilde til fremtidige studenter på Unis. Det er nesten slik at jeg skulle ønske at jeg var 18 år igjen, sier en fornøyd Eirik Berger, gruppeleder i Svalbard Venstre og nestleder i lokalstyret.

Lokalpolitikerne Arnt Vegar Jensen (Frp), Kjetil Figenschou (H) og Eirik Berger (V) er strålende fornøyd med at det ligger penger til Svalbard folkehøgskole i forslag til statsbudsjett.

Arnt Vegar Jensen i Frp synes ikke at det er viktig at norskandelen øker, men ser frem til å få en folkehøyskole i Longyearbyen.

– For Frp lokalt er dette viktig fordi det er en skole som gir økt fokus på nordområdene, og som med omgivelsene vi befinner oss i kan tilby linjer med et annet utgangspunkt enn øvrige folkehøyskoler, sier Jensen.

Les mer: Her kan det bli folkehøgskole

Kunnskapsdepartementet bekrefter at de har mottatt søknad fra Norges KFUK-KFUM og Longyearbyen lokalstyre om opprettelse av folkehøgskole fra høsten 2019.

– En folkehøgskole på Svalbard vil gi et unikt og spennende tilbud til ungdom, og bidra til mer kunnskap og økt oppmerksomhet om nordområdene. Den vil også skape nye arbeidsplasser og øke andelen norske fastboende, og dermed bidra til å nå et viktig mål i Svalbard-politikken, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til Svalbardposten.

Les også: Skal øke norskandelen med 150 fastboende

Skolen har inngått en intensjonsavtale med Studentsamskipnaden i Tromsø om at deres bygg på Sjøskrenten skal bygges om til folkehøgskole.

Svalbard folkehøgskole skal også ha fått positive signaler fra Store Norske om å leie boliger til de ansatte.

Powered by Labrador CMS