Merket isbjørnen i Hiorthhamn

Isbjørnen som de siste dagene har vært i Hiorthhamn ble merket onsdag.

Bilde fra onsdag. Sysselmannen fulgte med på isbjørnen fra båt. Senere samme dag ble den merket med en slags maling, slik at den er gjenkjennelig i tilfelle den kommer tilbake.
Publisert

Det forteller isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt. Den ble merket med en slags maling på baken, slik at den vil være gjenkjennelig i tilfelle den kommer tilbake. Siste observasjon av bjørnen er i Hanaskogdalen onsdag kveld, men at den kommer tilbake ser ikke forskeren bort fra.

– Vi vet at denne bjørnen har vært på hytter tidligere, og den vil nok komme tilbake uansett om vi hadde flyttet den, sier han.

På spørsmål om hvor mye bjørnen utfordrer skjebnen sin ved å oppsøke bebyggelsen er Aars tydelig.

– Den lever farlig når den kommer tilbake. Vi vil helst unngå å flytte den, men den er jo et problem. Forhåpentligvis holder han seg unna fremover, sier han.

I 2016 ble en isbjørn flyttet fra byen til Nordaustlandet. Julen 2019 valgte Sysselmannen å avlive den, etter at det hadde vært flere isbjørnbesøk i nærheten av sentrum.

Aars tror at isbjørnen som nå har vært i Hiorthhamn er sønnen til «Frost", binna som tidligere i uken ble flyttet til nordsiden av Isfjorden.

– Uten at jeg kan være helt sikker tror jeg at det er en tre år gammel hannbjørn. Vi vet at hun har en sønn som går i området, sier han.

Powered by Labrador CMS