Mener folk kan føle seg trygge

Avdelingslederen ved Longyearbyen sykehus mener den nye organiseringen ved sykehuset gir en mer stabil legedekning.

Avdelingsleder ved Longyearbyen sykehus, Bente Brataas, mener ny organisering av legeturnusen gir mer kontinuitet for fastboende.
Publisert

Bente Brataas ble ansatt som ny avdelingsleder i september. Fra da av ble det også innført ny arbeidsplan for legene. Inntil den 3. september hadde legene en vaktordning der de hadde fri en og en halv uke hver måned.

De siste månedene har to faste leger sagt opp stillingene sine i tillegg til en fast vikarlege. Sykehusledelsen står nå midt i en ansettelsesprosess og kan ikke love stabil legedekning av fast ansatte leger i sommer.

- Vi prøver så godt vi kan at de som har behov for oppfølging får det av samme lege. Helt på skinner vil vi ikke være før vi får faste ansatte i alle stillingene. Vikarene vi skal ha i sommer er dyktige, erfarne folk som har vært her før og som kjenner forholdene godt. Det er ingen grunn til å føle seg utrygg, sier Brataas.

- Legger dere vekt på at de nye legene dere ansetter skal etablere seg i lokalsamfunnet?

- Vi ønsker leger som etablerer seg i samfunnet. Slik som ny vaktplan er må du bo her, og for de fleste er det også naturlig å ta med seg familien. Vi må selvfølgelig også ta i betraktning de faglige kvalifikasjonene. Det er det viktigste, sier hun.

Brataas regner med at alle stillingene vil være besatt i løpet av høsten.

Ekstra timer

Etter at redningshelikopteret fikk fast anestesilege har sykehuset fått 30 flere legetimer i uken. Det utgjør nesten en hel legestilling og Brataas mener det gagner den fastboende befolkningen.

- Jeg tror alle på sykehuset nå føler en trygghet ved at vi har en anestesilege 24/7. Vi trener også jevnlig sammen, hver femte uke, sier Brataas.

Når ulykken er ute, eller noen blir akutt syke, har lokalsykehuset oppgaven med å stabilisere pasienten før Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø tar over.

Fastlegeordning

Sanders mamma, Kristin Woxholth sa at hun tror en fastlegeordning kunne ha hindret at sønnen ikke ble fulgt godt nok opp. Avdelingslederen mener at dette er et politisk spørsmål om hvordan Longyearbysamfunnet skal organiseres.

- Det er en avgjørelse som ikke kan tas på vårt nivå. Mitt fokus er å gjøre det optimale ut av de ressursene vi har, og det føler jeg vi får til med ny arbeidsplan, sier hun.

Klinikksjef for Akuttmedisinsk klinikk ved UNN, Jon H. Mathisen, støtter den lokale ledelsen.

- Det er ikke opp til UNN eller Helse Nord. Det er et politisk spørsmål som må vurderes opp i mot om Longyearbyen skal likestilles med fastlandskommuner også i forhold til andre kommunehelsetjenester, sier han.

Allmennleger

I dag skal sykehusets bemanning være to kirurger og to allmennleger. Det er en vurdering som er gjort, og som sykehusledelsen forsvarer.

- Vi har kommet frem til at det er det mest fornuftige i forhold til den allmennlegetjenesten vi skal gi til de fastboende og til beredskapen vi skal ha. Så er dette et bittelite sykehus og et team på fire leger som samarbeider veldig tett, sier Brataas.

Klinikksjef Mathisen mener også sykehuset i Longyearbyen gir et godt tilbud.

- Vi opplever at kapasiteten i legeressurser er tilstrekkelig. Vi har en forsvarlig og god helsetjeneste for fastboende. Etter den nye vaktordningen har vi bedre kontinuitet og i liten grad ventetid for å få time hos lege, sier han.

Beklager

Brataas er lei seg for Sander sin sykehistorie, og det familien måtte gå gjennom.

- Kan det skje igjen?

- Jeg tror vi er så godt rustet som vi kan være for å unngå at noe sånt skal skje igjen. Her, som andre steder, kan det skje menneskelige feil, men vi har organisert oss som best vi kan for å unngå det. Dette er en fryktelig hendelse som har gått inn på alle som jobber på sykehuset. Vi må nok en gang beklage så mye. Vi er takknemlige for at det gikk som det gjorde. Nå har vi gjort tiltak som skal hindre at dette kan skje igjen, sier hun.

Prøv Svalbardposten for 10 kr første måned!

Betal enkelt med Vipps

Abonnementet fornyes automatisk til 220 kr per måned.

Powered by Labrador CMS