Med redningsskøyte og hjullaster ryddet dugnadsgjengen bort fem tonn tung not

Se stort bildegalleri og les om den imponerende ryddeaksjonen.

En tidligere redningsskøyte, lokale ildsjeler og en hjullaster var i aksjon da en ilanddrevet not på nesten fem tonn ble fjernet fra Advent City onsdag kveld.
Publisert

En tidligere redningsskøyte, lokale ildsjeler og en hjullaster var i aksjon da en ilanddrevet not på nesten fem tonn ble fjernet fra Advent City onsdag kveld.

Ingen kan si sikkert hvor lenge det ødelagte fiskeredskapet har ligget på land på nordsiden av Adventfjorden, men noe pent syn var det ikke der det lå i innseilingen til Longyearbyen.

– Nota hadde ikke sunket langt ned i sanden, så den har nok ikke ligget der mer enn ett år. Det er umulig å si hvor den kommer fra. Det eneste vi vet er at den kommer fra en fiskebåt, sier Erle Frantzen i Prosjekt Isfjorden, som organiserte den spontane ryddedugnaden onsdag kveld.

Les også: 1460 kilo søppel og en flaskepost

Sammen med Silje M. Hagen og noen engelske journalister la hun merke til nota for en måned siden.

De hadde planer om å skjære den i biter for å kunne frakte den bort med småbåt, men la ut bilde av den på Facebook. Frank-Johnny Olsen ga raskt beskjed om at M/S «Ulla Rinman» skulle være med å slepe nota over fjorden.

«Ulla Rinman» er en tidligere redningsskøyte som nå eies av en gruppe svalbardianere.

Les også: Fant ti tilhengerlass med søppel

I et samarbeid mellom mannskapet og eiere av «Ulla Rinman» og Prosjekt Isfjorden ble det lagt en plan om å sette en slepetrosse gjennom nota, og utnytte slepeegenskapene til den gamle redningsskøyta.

For å få det til var de avhengig av rolige sjøforhold, stigende sjø og knutekyndige folk på land.

Onsdag spilte værgudene på lag, og skipper Olsen og mannskapet stilte seg tilgjengelig for Frantzens ryddegjeng.

Totalt var åtte personer, den gamle redningsskøyta og en mindre båt i aksjon for å slepe nota over Adventfjorden og bort til Kullkaia.

På «Ulla Rinman» stilte Frank-Johnny Olsen, Anders Ringheim, Totto Iversen og Geir Lindberg.

I tillegg var Thor-Arild Hansen, Gøran Andersen, Anders Magne Lindseth og altså Erle Frantzen i aksjon.

Se bilder fra ryddeaksjonen i bildekarusellen nedenfor!

Farvannet utenfor Advent City ved Revneset er grunt. «Ulla Rinman» ble kjørt inn mot land helt til hun subbet i bunnen.

Mannskapet på dekk skjøtet sammen flere slepetrosser, som ble ført til land med en aluminiumsbåt som ikke stikker like dypt, og som tåler å treffe steinbunn.

Etter flere forsøk på å trekke nota løs, løsnet den og lot seg trekke sakte på sjøen.

Lindseth og Frantzen måtte uti vannet for å sørge for at nota forlot stranden som den skulle.

Etter hvert som båten kom på dypere vann sank nota ned på dypet, og ble slept under vann til den igjen traff bunnen like utenfor Kullkaia.

Trossen ble deretter festet til en hjullaster fra avfallsanlegget, som kveldens niende bidragsyter brukte for å trekke nota på land.

Vekten viste hele 4960 kilo da nota ble veid på avfallsannlegget. Nå skal det som noen av de involverte omtaler som «monsternota» sendes videre til fastlandet for å destrueres.

Les også: Rydding og røverhistorier

Anders Magne Lindseth fra Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening la ned en solid innsats.

– Dette var bare gøy, sa han etter at den nesten fire timer lange dugnadsøkten var gjennomført.

– Folk i Longyearbyen er veldig flinke til å stille opp for hverandre. Det kjennetegner nok de fleste som bor her. De som ikke gjør det, har en tendens til ikke å trives her og flytter nok kjapt videre, sier Lindseth.

Les også: Får en million til strandrydding

Den oppfatningen deler Frantzen.

– Folk hiver seg med, og det er fantastisk bra. Nå stilte de opp på utrolig kort varsel, og hadde vi lagt ut melding på Facebook, ville nok mange flere stilt opp. Men det er mye som skal passes på når man jobber med tau, og det skal også være plass i båtene. På et slikt oppdrag trenger man ikke så mange folk, men de beste folkene på den riktige plassen, sier Frantzen og roser bidragsyterne:

– Det var et flott initiativ av Frank-Johnny og mannskapet på «Ulla Rinman». Vi skylder dem og de andre som brukte fritiden sin på dette en stor takk. At også folk fra avfallsanlegget orker å komme ut og hente nota på kveldstid er helt fantastisk.

Les også: Derfor er det mer miljøgift i isbjørnen øst i Barentshavet

En fire timer lang operasjon må sies å være kort sammenlignet med alternativet. Prosjekt Isfjorden har gått til innkjøp av en hel eske med brødkniver som brukes til å skjære løs og fjerne bortkomne fiskeredskaper som driver i land langs fjordene på Svalbard.

– Skulle vi skjært denne nota opp med kniv, ville nok 20 personer jobbet med dette en hel dag. Å gjøre det på denne måten gikk kjempebra. Over all forventning, stråler Frantzen.

Les også: Her spiser bjørnungene plast

Tidligere ble deler av søppelet som Prosjekt Isfjorden samlet på sine tokt hentet med helikopter. Nå må imidlertid alt fraktes tilbake til Longyearbyen med båt.

– Det er fint å se at «Ulla Rinman» kan gå så nær land at båten kan brukes til dette. Da vet vi at vi kan leie den ved andre anledninger, sier Frantzen.

Les også: – Denne bukken har hatt en forferdelig død

Hun legger ikke skjul på at marin forsøpling er et problem.

– Det er et kjempestort problem. Bare fra Revneset og inn til Hiorthhamn ligger det tre røter til. De er ikke like store som denne, men det sier en del når det samles så mye inne i fjorden, påpeker Frantzen.

– Man kan tenke seg hvilken dødsfelle denne nota er for sel og fisk når den driver rundt på havet. Den blir som et garn. På land er nok de ødelagte fiskeredskapene verst for reinsdyr som setter seg fast i dem, men vi har også sett bilder av isbjørn som går med garn rundt seg, fortviler hun.

Les også: Håver inn penger til strandrydding

Prosjekt Isfjorden fortsetter med ryddetokt utover høsten. 17.-19. august blir det familietok for byens innbyggere. 26. august er det dagstokt i Hiorthhamn, og 7.-9. september er det duket for tokt på Isfjord Radio.

Skolen er også involvert og skal plukke søppel to dager rett etter skolestart.

– Dessverre er det mye søppel på strendene våre. I samarbeid med lokale aktører og fastboende gjør vi en innsats for å få mindre marint søppel. Det er en kjempejobb, men det føles godt etterpå, sier Frantzen etter onsdagens fire timer lange dugnadsøkt på begge sider av Adventfjorden.

Se flere bilder under!

Powered by Labrador CMS