– God underholdning

De helt store konspirasjonene slippes løs i den nye Kings Bay-filmen.

Den folkekjære nordnorske artisten Kari Bremnes gjør en fin figur i rollen som journalisten Harrieth Hansen i filmen.
Publisert

Plottet inneholdt alt: «USAs etterretning sto bak gruve-eksplosjonen i 1962. Sovjet skulle få skylden og resultatet ville bli at Norge og USA sammen kunne finne olje på Svalbard.»

Journalist Harrieth Hansen i Nordlys er hovedperson i filmen. Hun får anonymt tilsendt et båndopptak, der en norsk diplomat får vite om ulykken året før. Hun får også russiske etterretningsbilder, samt skriftlig dokumentasjon. «Noen» får vite at hun er orientert, og man går over lik for å stanse publisering.

Ingen opptak er gjort på Svalbard. Artist og tidligere journalist Kari Bremnes innehar rollen som Nordlys-journalist på en fin måte, og hun omkommer på dramatisk vis i filmens siste scene. Før noe av det hun vet er publisert.

– Tilnærmingen til temaet er litt utenom de vanlige, sier Ellen Marie Ødegaard som leder Kings Bay veteranforening. Foreldrene jobbet i Ny-Ålesund, og hun ble selv født i gruvesamfunnet like etter ulykken som krevde 21 menneskeliv.

– Vi hadde kanskje ventet noe annet, og jeg er hverken positiv eller negativ til resultatet. Men jeg likte filmen, om man ser på den som god underholdning, sier hun.

Kinoen i Longyearbyen var fullsatt under den lokale premiere, og reaksjonene blant publikum var varierte.

Hvordan likte du filmen?

Prøv Svalbardposten for 10 kr første måned!

Betal enkelt med Vipps

Abonnementet fornyes automatisk til 220 kr per måned.

Powered by Labrador CMS