Kull med helt spesielle egenskaper

Svalbard-kullets spesielle egenskaper gjør det ideelt til støpeformer til metallindustrien.

Kull: Her produseres kvalitetskullet i Gruve 7.
Publisert

I 2022 leverer Gruve 7 30.000 tonn kull til kraftverket, mens mellom 90.000 og 100.000 tonn eksporteres til den ene kunden Store Norske har hatt de siste 40 årene: tyske Clariant, skriver Arbeidsmanden.

Clariant har fabrikker i München-området og i Bilbao. Her blir det norske kullet finmalt til pulver og blandet med tørket bentonitt-leire fra Clariants egne dagbrudd. En blanding av flere komponenter blir brukt støpeformer til metallindustrien.

Når støpeformene fylles med glødende metall, forbrennes kullet i massen så det utvikles en gass. Gassen gjør overflaten til metallet som støpes jevn og fin, så metall- og ståldelene trenger lite bearbeiding i etterkant.

Gruvesjef Per Nilssen forteller til Arbeidsmanden at Clariant har «tunet» inn hele produksjonen til de spesifikke kvalitetene kullet til Gruve 7. Nå må selskapet finne en ny leverandør av kull.

– De har hentet kull fra andre produsenter tidligere også, når vi ikke har klart å levere nok. Men da har de blandet med kullet fra Gruve 7, fordi vårt kull har så spesielle egenskaper, sier Nilssen.

Malte Jochmann er kullgeolog i Store Norske og doktorstipendiat ved Unis forteller at Gruve 7-kullet har også det som kalles høy reaktivitet. Varmes det opp uten oksygen, utvider kullet seg til en masse som reagerer sammen med metall det kommer i kontakt med. Det gjør kullet ideelt som komponent i støping av for eksempel aluminium og stål, som hos Clariant.

Powered by Labrador CMS