Krisen avblåst

Etter fire og en halv time i isolasjon fra omverdenen, ble telefon- og internettforbindelsen til Svalbard gjenopprettet.

Det var hektisk på sysselmannsgården i Longyearbyen etter at både internett og telefon forsvant i flere timer i dag. På bildet jobber sysselmannsførstebetjent Per Andreassen (t.v.) og sysselmann Odd Olsen Ingerø med å varsle hovedredningssentralen i Bodø om at Svalbard er isolert. Irridiumtelefonene fungerte bare vekselvis.
Publisert

Det var litt over klokka 14:30 i ettermiddag at det ble stilt i telefonrørene og svart på nettleserne til folk på Svalbard. Telenor kom kjapt på banen og varslet om en feil i Harstad som ga dem et uventet problem.

I perioden der forbindelsene var nede, var det ikke mulig å ringe nødetatene med annet en analoge telefoner. De er det som kjent få igjen av. Mange på Svalbard har irridium telefon. Men så mange var etter hvert i bruk at det ble et kapasitetsproblem for nettet, slik at de ble vanskelige å bruke også.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø beskriver situasjonen som oppsto som alvorlig.

– Jeg har ikke opplevd noe slikt tidligere. Det har vært ganger vi har vært avkuttet fra fastlandet når det gjelder telekommunikasjon. Men denne gangen ble telefonforbindelsen internt på Svalbard også rammet. Derfor innkalte vi til møte i beredskapsrådet i kveld, sier han.

At folk ikke kunne kontakte nødetatene i en relativt lang periode bekymret lokalstyreleder Christin Kristoffersen etter at fakta ble kjent. Hun var i gang med å planlegge patruljer i Longyearbyen til feilen var opprettet.

Svalbardposten kommer tilbake med mer.

Powered by Labrador CMS