Koronasituasjonen har påvirket sterkt

Onsdag legger administrasjonssjef Hege Walør Fagertun frem tertialrapporten for første kvartal for Arbeidsutvalget (AU).

Administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre (LL) Hege Walør Fagertun.
Publisert

– Når budsjett for 2020 ble vedtatt var det ingen som kunne forutse den situasjonen som samfunnet vårt nå er i. Den økonomiske status for Longyearbyen lokalstyre (LL) viser at koronasituasjonen har stor innvirkning på tjenesteområder som er finansiert av brukerbetaling og gjennom gebyrer og avgifter, sier Fagertun i en pressemelding.

Dette gjelder spesielt innenfor kultur og idrett, havn og energiverket. Tertialrapporten vises at netto ubalanse er på 22,5 mill. LL redegjorde før påske om utfordringene til Justis- og beredskapsdepartementet. Revidert nasjonalbudsjett (RNB) viser at LL er kompensert for tapte inntekter og merutgifter med til sammen 19,9 millioner. LL har mottatt midler fra staten for dekning av bortfall av inntekter i forbindelse med nedstenging av barnehage og SFO.

Administrasjonssjefen foreslår at gjenstående kr 2,8 millioner kroner dekkes inn gjennom reduserte rammer for øvrig drift. Virksomhetene har hatt en lavere aktivitet på flere områder som følge av situasjonen i vår, dette være seg reiseaktivitet og andre oppgaver som direkte har ført til lavere utgifter for drift.

Longyearbyen har utviklet seg til å bli et internasjonalt samfunn, der næringene i stor grad har et internasjonalt fundament. Det være seg reiseliv, forskning og delvis gruvedrift. Situasjonen viser at LL direkte og indirekte blir påvirket av den globale koronasituasjonen og at dette får konsekvenser for LL sin økonomi.
– Dette må få betydning for risikovurderinger både innen drift og investeringer i LL framover, mener Fagertun.

Administrasjonssjefen har parallelt med utarbeidelsen av tertialrapporten derfor også tatt initiativ til et prosjekt som blant annet skal inneholde ulike analyser av både LL som organisasjon og lokalsamfunnet. Dette skal brukes som grunnlag for beslutninger knyttet til omfang, kvalitet og kostnader på de tjenester LL leverer i Longyearbyen samt som grunnlag for den nye samfunnsplanen.

– Å sette retning for Longyearbyen med en mer bærekraftig utvikling er viktig. Kostnadene ved å drifte av byen er store og det er et begrenset antall å dele kostnadene på. Det er derfor nødvendig å se hvordan dette kan gjøres på nye og mer framtidsrettede måter. Det håper vi at lokalsamfunnet nå får muligheten til å gjøre. LL som organisasjon skal i hvertfall bidra til dette, sier hun.

Powered by Labrador CMS