Kjell Mork er død

Tidligere lærer og lokalstyreleder i Longyearbyen, Kjell Mork (64), døde onsdag 21. november i Kristiansand etter kort tids sykeleie.

Kjell Mork (64) døde onsdag. Som aktiv turmann fartet han Svalbard rundt sommer som vinter. Her fra hytta Slettebu i Van Keulenfjorden i 2006.
Publisert

Kjell Mork kom til å tilbringe så godt som alle sine yrkesaktive år i Longyearbyen, etter at han i 1977 begynte som lærer ved Longyearbyen skole. I 2006 overtok han som Longyearbyens «ordfører», da sittende lokalstyreleder Bjørn Fjukstad trakk seg. Høsten 2007 ble han formelt valgt av byens befolkning som lokalstyreleder, en stilling han satt i fram til valget i fjor.

Dype spor

Kjell Mork har satt dype spor etter seg i Longyearbyen, og på Svalbard for øvrig. I alle år har Heinrich Eggenfellner vært en av hans aller nærmeste venner. Eggenfellner er vokst opp i Longyearbyen, og hadde Kjell Mork som lærer. De to var også nære turkamerater, og har hatt atskillige turer sammen rundt om på Svalbard.

– I mange år kjørte vi snøskuter til Hornsund hver eneste påske på besøk til den polske stasjonen. Kjell var en viktig mann også for polakkene, og hjalp dem en hel masse, sier Eggenfellner.

Les portrettet om Kjell Mork i Svalbardpostens julenummer i 2007 her.

Tidligere i år flyttet Kjell inn i naustet i Sjøområdet. Les saken her.

Mann med tillit

Kjell Mork har så godt som hatt alle tillitsverv som er mulig i lag og foreninger i Longyearbyen. Som habil alpinist var han også den som fikk opp alpininteressen blant skoleungdommen.

Han har sittet i styret i Svalbard Museum siden 1984, og vært styreleder siden 1988.

– Vi er uendelig triste. Han har betydd mye for oss både som styreleder og som kamerat og venn. Det kom brått på for oss, som det gjorde for de fleste, sier museumsdirektør Tora Hultgreen.

Utrettelig innsats

Hultgreen berømmer Kjell Mork for arbeidet han har nedlagt for museet.

– Han har siden 1984 utrettelig og uten noen form for økonomisk kompensasjon arbeidet flere månedsverk hvert år for å utvikle og styrke Svalbard Museum. Det er etter vår mening først og fremst Kjell Mork vi kan takke for at Svalbard Museum i dag fremstår som et natur- og kulturhistorisk museum i europeisk toppklasse, sier museumsdirektøren.

Kjell Mork mottok i september i fjor kongens fortjenstmedalje i sølv.

Hovedstasjon og bistasjon

Etter at Kjell Mork pensjonerte seg i fjor høst, etablerte han hovedstasjon sammen med kona Ingeborg i Kristiansand. Med en nybygd bistasjon i Sjøområdet i Longyearbyen. Her skulle han sitte og fordype seg i de mange polarbøkene han har samlet i årenes løp. Slik ble det altså ikke. Onsdag døde han.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen forteller at det er lagt ut kondolanseprotokoll i Næringsbygget. Det flagges over hele Longyearbyen til minne om Kjell, «Borgermesteren» som han ble kalt av sine venner.

Kjell Mork bisettes i Oddernes kirke i Kristiansand 30. november. Onsdag 28. november klokken 14 blir det minnestund i Svalbard Kirke.

Powered by Labrador CMS